同两个外籍朋友食饭,不能否认她们每一次都为我带来惊喜。上一次介绍了一间绝密的尼泊尔私房菜,秘密到系好食都唔可以同人介绍,净系可以招呼自己友。今次好D,起码在大街大巷,见得光。呢度系以前Hubhub果个舖位,即半山自动行人电梯旁,据了解只是开左两个星期。有三层楼高,地下卖咖啡甜品蛋糕,二楼室内餐厅而三楼就露天餐厅。装修得几靓,几好坐。据佢地介绍呢度全店采用环保物料,油漆是全天然,而木家俱又系再种植木材,好环保,亦讲到好劲咁。同南丫岛南岛书虫系同一个老板,食物亦以有机素食为主,菜、面包、鸡蛋、意粉、橄榄油、豆类、芝士、意粉、啤酒、咖啡、茶等全部organic,真系好唔好食就未知,不过应该几有益。星期四晚八点钟都坐到满,清一色全部是洋人,成场得我一个本地人为港增光。餐牌设计几得意,选择不很多,全英文不是问题,问题在于好多英文是南美或非洲的谷物名,实在唔知系咩。不过侍应们都好友善地热心讲解,而佢地又会主动推介食物,所以点菜不会是大问题。有机当然系大部份都是素食。咁贵为一个食肉兽的我,会唔会食唔饱呢?我朋友话担保唔会,所以由她发办,叫了非洲Ground Nut Stew、牧羊批Shepherde
餐牌设计几得意,选择不很多,全英文不是问题,问题在于好多英文是南美或非洲的谷物名,实在唔知系咩。不过侍应们都好友善地热心讲解,而佢地又会主动推介食物,所以点菜不会是大问题。有机当然系大部份都是素食。咁贵为一个食肉兽的我,会唔会食唔饱呢?我朋友话担保唔会,所以由她发办,叫了非洲Ground Nut Stew、牧羊批Shepherdess Pie同Dhal,好似话系呢度几个拿手的菜色。
先来几支有机啤酒,酒身偏红色,酒身较薄亦略寡,加上要68蚊一支,几贵。但谂住系有机小麦制成,有益好多咁就身心舒畅啦!
几个菜先后上台,卖相不错又几大埋头。非洲Ground Nut Stew系一兜酱豆,入面有好多种豆,伴碟有一堆叫quinoa的南美州米,完全未听过但侍应姐姐话好丰富蛋白质。酱豆味道几好,用来捞quinoa唔错,而quinoa细细粒几有口感,呢个菜几好味;
牧羊批以砵仔上,外表好似焗禾虫。材料都几多,面头有一层焗薯蓉,馅料有各类的豆、薯仔、茄子及蘑菇,调味的有橄榄油柠檬汁做的酱,食落都算好味,连伴碟的什菜沙律,非常之饱肚,或者话系漏都得,所以建议几个人分,系几难独食食得完的,亦应该系几健康;
Dhal系中东食品,有一碗几浓的热汤及一堆糙米同蒸菜。热汤的材料日日唔同,会写在块黑板上面,我们吃的一晚是red lentil。食法好简单,就系糙米加汤,食埋呢样,想唔饱同健康到痺都唔得啦!
结果甜品三个人都只系叫左一件柠檬蛋糕,唔使问阿贵当然系有机柠檬同未经处理的糖去做,味道都唔错。用来点的鲜打红莓酱酸溜溜的几配合,唔使讲红莓又是有机的。55蚊一件,唔平,当然食时谂住健康无价,咁就舒服好多!
埋单五百九十几,一人要二百蚊,绝对唔算平。但鉴于在香港有机食品在市场的价钱都很昂贵,加上位处Soho及地方几好坐,加上其环保社区的概念亦值得推广,所以都算物有所值。如果想追求健康或食下新野,呢度都绝对值得一试。
侍应全部是年青人,好有朝气亦乐于助人,亲切有礼,值得一赞。原本呢度会是本人千几间食肆中第三间拿全满分的。但有一样要弹,就系呢度唔不设订坐,要上到来才知有无位。不过鬼妹经理话人多就可另作安排咁话。咁巴闭?有见及此,服务一栏扣佢半分﹝四舍五入,即系一分﹞!
不过我一路食一路谂住九记的半肥腩伊,唔好问我点解!……当然无谂过D伊面系唔系有机面粉同油做。