2018-03-01 151 浏览
朋友约在铜锣湾食饭,饭后我们一行四人都赞不绝口,呢次我哋因为贪方便唔想烦就谂都唔谂点了四人餐,$688四位用。先来的是私房靓汤,今日是蕃茄薯仔汤。呢度的小菜水准极高,而且镬气够,上菜速度快,令所有食物都热辣辣上枱,眼见星期二都有九成满,我哋食完都一致觉得一定会encore!第一道是我最期待嘅金牌口水鸡半只,辣是属于微辣嘅级别,鸡肉得滑,最好味系那些酱汁,我哋研究咗一轮,觉得有沙嗲成份嘅酱好好味,填平时唔多食饭的朋友都要求攞咗两啖饭捞汁食。之后嘅稻庭乌冬带子好有惊喜!乌冬好滑,有一壹看似麻酱的乌冬汁俾我们自己倒在乌冬上,个酱汁加咗少少日式芥末,连埋火喉控制得好好嘅煎带子,极赞,我觉得全个套餐这乌冬最好食!茄汁爆原只大虎虾个汁调得好好!有个朋友唔食虾我可以食多只超开心,呢种茄汁虾唔可以斯文食,要先吮唒好味的汁,然后先慢慢剥壳食,而虾应该好新鲜,所以劲弹牙。家乡私房椰菜炒肉碎,有点点甜味,僻除了椰菜本身嘅青味。连生炒腊味糯米饭都好高水准!用一个类似砵仔的碗盛饭,造型几得意。已食到好饱,但都唔可以放过精美糖水!初时以为是行货的红豆沙之类,谁不知是姜汁汤圆!以港式奶茶杯装著的糖水卖相特别,汤圆系

先来的是私房靓汤,今日是蕃茄薯仔汤。

家乡私房椰菜炒肉碎,有点点甜味,僻除了椰菜本身嘅青味。

已食到好饱,但都唔可以放过精美糖水!初时以为是行货的红豆沙之类,谁不知是姜汁汤圆!以港式奶茶杯装著的糖水卖相特别,汤圆系黑芝麻馅,最出色嘅系好够姜的糖水

套餐入面有个炸蚝但因为四个人入面得两个食蚝,店员准许我们转了做竹生罗汉上蔬