2023-01-20
趁住圣诞假期,约埋老表一家人一齐去廸廸尼玩,齐齐睇飘雪,又挂住喺大街度影靓相,大人小朋友都忘记安排晚饭即时打去酒店西餐听问仲有冇位,好彩8:30pm仲有一round,仲可以返酒店settle down先,超lucky🤗由于圣诞节关系,当日只有节日menu,不过都有分大人小朋友价,另外仲有个kids menu添睇返menu,包括starter、餐汤、主菜,而甜品同水果就系自助形式,满足我个甜品胃意外地包两杯餐酒🍷🥂,唔饮酒的就可以转普通饮品或果汁餐前小餐包去完乐园玩,大小朋友个肚仔都饿到不得了,温热松软的芝麻餐包,配上香草牛油,即时缓解左唔少肌饿感餐前气泡酒估唔到有酒饮😋😋📍香煎带子|油甘鱼他他自家制腌𣸣西瓜|香醋汁前菜味道清新,煎带子鲜甜,油甘鱼他他配上香醋汁,实在开胃最惊喜的是圣诞树的腌渍西瓜,酸酸甜甜没想到西瓜能有这一种吃法📍白甘笋忌廉汤|意大利帕马风干火腿最初以为系份子料理,念住系整成啫喱状的汤,原来真系只系未加入忌廉汤而已白甘荀清甜,忌廉汤香浓绵滑,一D都唔漏📍M6和牛牛脊肉|酥炸牛小排马铃薯球伴青豆蓉|阿根廷芹香砵酒汁Striploin 即是前腰脊,肉质较嫰,油花分布亦较均匀
由于圣诞节关系,当日只有节日menu,
不过都有分大人小朋友价,另外仲有个kids menu添
意外地包两杯餐酒🍷🥂,唔饮酒的就可以转普通饮品或果汁
餐前小餐包
去完乐园玩,大小朋友个肚仔都饿到不得了,
温热松软的芝麻餐包,配上香草牛油,即时缓解左唔少肌饿感
餐前气泡酒
估唔到有酒饮😋😋
📍香煎带子|油甘鱼他他
自家制腌𣸣西瓜|香醋汁
前菜味道清新,煎带子鲜甜,油甘鱼他他配上香醋汁,实在开胃
最惊喜的是圣诞树的腌渍西瓜,酸酸甜甜
没想到西瓜能有这一种吃法
📍白甘笋忌廉汤|意大利帕马风干火腿
最初以为系份子料理,念住系整成啫喱状的汤,
原来真系只系未加入忌廉汤而已
白甘荀清甜,忌廉汤香浓绵滑,一D都唔漏
📍M6和牛牛脊肉|酥炸牛小排
马铃薯球伴青豆蓉|阿根廷芹香砵酒汁
Striploin 即是前腰脊,肉质较嫰,油花分布亦较均匀;
7分熟的牛脊肉,粉嫰粉嫰的,油香丰盈,
稍有遗憾的是牛脊肉上偏向中式的”蒜蓉酱” ,与浓郁的牛香不太配合,
所以尝了第一口后,直接把蒜蓉酱拨走,享用真正的和牛味道🐮
其实本身的砵酒汁已经足够了~
不知是否因为酥炸的关系,导致牛小排较为干身
也或许是对比牛脊肉的油香,略为逊色了
不过整体味道其实尚算不错
享用红肉,另一杯餐酒自然就选了merlot🍷
同场加映:Kids Menu
📍华特甜品餐桌🧁🍰🎂🥧
芒果热情果杯子蛋糕、蓝莓芝士蛋糕、热情果忌廉配脆脆朱古力蛋糕、芒果奶冻、朱古力慕丝配提子朱古力蛋糕、仲有圣诞面包布甸等等, 全部都好吸引😍,
如果我个甜品胃可以再大个D,就可以装晒佢地喇