2018-08-21 1112 浏览
为咗要迁就一个无啦啦话好想食意粉嘅阿肥,一向唔钟意食意粉嘅我就要上嚟open rice度搜刮下边度可以一试,碌碌下见到呢间个名叫做"意粉狂热",好似好专家级咁,再望一望啲相,卖相都几吸引,就决定要嚟试下我哋本身喺旺角揾game碟,所以就嚟咗雅兰中心呢间分店啦,上到嚟见到佢哋同和民个入口好似系同一个咁,唔知会唔会系同一个集团嘅呢? 哈哈🤭点解会留意到呢样嘢呢? 系本身我哋拎咗飞等位嘅,见佢个显示屏都有差唔多大约8个号码先轮到我哋,但无啦啦有对男女直接就喺我哋面前行过直入坐低㖞,阿肥就好紧张咁以为俾人打尖啦,后来望清楚啲,见到原来人哋坐低嘅位置系属于和民而唔系意粉狂热架,但佢哋个入口通道系同一个,哈哈~好彩冇闹人咋如果唔系就瘀皮啦🙈之后我哋都唔系等咗好耐只系几分钟,可能因为都九点喇好多人都食完会离开,我哋入得座嘅时候职员都会提示我哋last order系十点钟,然后十点半闩门。餐厅入面嘅装修都好精致,比较欧陆风,每一张枱都好贴心咁有一樽水提供俾客人饮用,仲要每个樽都唔同款,几靓几stylish.我哋睇完份餐牌,左拣右拣都系决定叫一个set餐,好抵食$368蚊for 2 people,有9款
我哋本身喺旺角揾game碟,所以就嚟咗雅兰中心呢间分店啦,上到嚟见到佢哋同和民个入口好似系同一个咁,唔知会唔会系同一个集团嘅呢? 哈哈🤭点解会留意到呢样嘢呢? 系本身我哋拎咗飞等位嘅,见佢个显示屏都有差唔多大约8个号码先轮到我哋,但无啦啦有对男女直接就喺我哋面前行过直入坐低㖞,阿肥就好紧张咁以为俾人打尖啦,后来望清楚啲,见到原来人哋坐低嘅位置系属于和民而唔系意粉狂热架,但佢哋个入口通道系同一个,哈哈~好彩冇闹人咋如果唔系就瘀皮啦🙈之后我哋都唔系等咗好耐只系几分钟,可能因为都九点喇好多人都食完会离开,我哋入得座嘅时候职员都会提示我哋last order系十点钟,然后十点半闩门。餐厅入面嘅装修都好精致,比较欧陆风,每一张枱都好贴心咁有一樽水提供俾客人饮用,仲要每个樽都唔同款,几靓几stylish.我哋睇完份餐牌,左拣右拣都系决定叫一个set餐,好抵食$368蚊for 2 people,有9款菜式: 1. Soup:
特浓南瓜粟米忌廉汤 (我嘅) 味道唔差,系一般日式粟米汤咁甜甜滑滑嘅,但就冇乜南瓜味,同埋缺点唔够热
+$5蚊升级叫浓虾汤 (阿肥嘅) 阿肥话好饮,佢个名只系"浓虾汤"但佢都似龙虾汤咁嘅味道 2. Salad:
鲑鱼凯撒沙律*半份 话虽半份,但都唔系得几啖仔,都系一碟架,有好足够嘅生菜同沙律酱,三文鱼有两片,开胃嘅
3. 小食可以任拣一款: 我哋叫咗
意式炸鱿鱼圈配他他汁 呢个小食好好味,炸到热辣辣,鱿鱼圈唔会干哂硬绑绑,反而仲好弹牙有咬口,配埋个他他酱汁一齐食仲更加美味,有四圈每人都可以食两圈
4. Pasta任拣一款: 阿肥拣咗
芝士烟肉带子忌廉意粉 真心讲,我唔钟意食意粉都觉得好好食,因为个汁好惹味,芝士够香浓,带子都新鲜,同埋意粉好爽,粗幼啱啱好,食完唔会觉得好滞,唔怪得之佢叫意粉狂热喇,我哋以后对佢哋嘅意粉都好有信心
5. Grilled Dish任拣一款: 阿肥拣咗
香烤黑安格斯一口牛柳 佢系一份圆圆铁板咁上,除咗牛柳粒之外仲有薯角,好惊喜
仲有啲牛出奇咁好食!又嫰又香又有肉汁,基本上唔洗点佢提供嘅酱汁,已经好够味。再加上佢俾埋茄汁大家食薯角,呢个餐嘅份量真系令人大满足呀
6. 甜品方面佢就set咗系
意式焦糖奶冻, 已经系二人份量,因为有两旧,但都好得意新颖,奶冻唔系好似平时咁一杯杯的,食落似系雪糕嘅质感,不过味道就有小小偏甜,唔系人人都啱食。 餐饮亦都系一人拣一杯,阿肥拣咗
水果茶*只有冷饮*,我就特别啲,叫咗个
欢乐朱古力茶试下~*只有热饮*阿肥俾咗一啖水果茶我试,好清新,一啲都唔甜,味道啱啱好,所以佢俾咗个眼神我,示意佢都好满意。而朱古力茶系茶包来,对于经常会high tea嘅朋友一啲都唔会陌生,钟意朱古力味嘅人就啱哂喇
呢间餐厅我哋真系会一去再去,两个人叫set真系好抵食,同埋佢有几款set,食物选择都唔同,无需担心冇嘢啱食
冻水果茶+热朱古力茶
鲑鱼凯撒沙律