2022-05-13 200 浏览
今日朋友专程带我食意粉,果然无令我失望仲要系满载而归!我地本身叫左1个沙律5个意粉,但最后都叫多2个,总共7个意粉🤣🤣等我同大家介绍下餐厅意粉嘅魅力啦!1️⃣Burrata Caprese Plate新鲜意大利软心芝士杂菜车厘茄沙律伴意大利黑醋及初榨橄榄油蔬菜新鲜就不在话下,佢嘅Burrata 系我食过最好味嘅,佢比平时超市买嘅更Creamy,更重牛奶芝士味!配搭埋粒粒黑椒同橄榄油,令到成个沙律味道更香同无咁寡🤩2️⃣Orecciette Nduja Sfizio`s Style溶化杂香料沙乐美肠蕃茄酱混多重芝士新鲜猫耳朵粉猫耳朵每一块都厚硬度适中,片片都沾满上酱汁,完完整整细味到佢嘅酱汁包含左好重嘅莎乐美肠,带有少少辣更加惹味😋3️⃣Gnocchi Verde薯仔粉团配绿酱汁佢嘅粉团煮到刚刚好!唔会太淋并保持烟韧度!而佢嘅绿色酱即系pesto酱可谓真材实料,食到松子仁嘅香味!超好食呀!😆4️⃣Tagliatelle Mik Mak青豆烟肉忌廉汁煮全蛋宽面佢嘅忌廉汁唔会好溜难入口,食完唔会觉得好滞,不过调味可以重番少少,食落有斯些少淡🫣5️⃣Tortellini Aurora自家制意式传统肉酱煮新鲜全蛋阔
今日朋友专程带我食意粉,果然无令我失望仲要系满载而归!

1️⃣Burrata Caprese Plate

4️⃣Tagliatelle Mik Mak
青豆烟肉忌廉汁煮全蛋宽面

5️⃣Tortellini Aurora
自家制意式传统肉酱煮新鲜全蛋阔面

佢用嘅系新鲜肉酱,煮出黎肉碎仲系粒粒分明!每一条意粉都可以挂满粒粒肉碎同茄汁😉

6️⃣Tagliatelle al ragu
自家制肉酱煮意式巴马火腿介子云吞

呢个同上个肉酱意粉口味差唔多,但佢用左意大利云吞,食落更有饱肚感😝

7️⃣Spaghetti Aglio, Olio E Peperoncion Southern Style
南意式初榨橄榄油蒜肉酸荳黄鳍吞拿鱼肉碎辣椒蕃茜煮意粉

食左咁多个有酱嘅意粉,点都要叫番个干身嘅!呢个意粉我觉得系做到色香味俱全,材料超丰富!睇个菜式名都吓亲你!佢落左劲多蒜粒,成个意粉都充满香蒜味,亦加左吞拿鱼肉,食到有轻微嘅鱼香味,辣椒味就唔太食到。钟意食干身意粉嘅朋友可以试下😎

8️⃣Spatzle Cream and Bacon
自家煮北意手工粉(烟肉,忌廉,巴马臣芝士)

最后系一个手工意粉,造型系一粒粒不规则的,我都系第一次见!初时睇落好似mac&cheese,但食落口系两回事。觉得佢唔太够忌廉同芝士味。

整体黎讲厨师控制意粉嘅软硬度非常犀利,用嘅酱汁配料都系真材实料,想加上老板系意大利人,所以想食真意大利意粉嘅记得要黎试啦!!!

2022-05-08