继上个月首次食印度菜, 今个月我又食过番寻味, 去了另一间店食印度菜, 就是位于坚尼地城的咖喱宝.对于我来讲, 坚尼地城的确几陌生, 因为好少过来.唔食辣的我, 原来也有不少选择, 加上我钟意食浓味的食物, 印度菜其实也几啱我食.先送上餐前小食–香辣松化胡椒饼, 这个饼充满胡椒味, 好似食薯片咁, 非常可口. 饮品方面, 我就选了芒果酸奶, 朋友就选了啤酒. 我觉得饮这个芒果酸奶最能解去咖喱的辣.主菜我地点了牛油鸡和玛沙拉牛舌, 再配印度皇饭和千层饼.钟意食牛舌的我, 当然要一试印度菜是怎样整法. 牛舌较厚身, 软硬适中, 够味, 我自己本身偏爱软身, 所以再软身一些就更好.这是我首次食牛油鸡, 放心唔会太油腻, 鸡肉沾满了咖喱汁, 好惹味.两款主菜只是微辣, 所以唔食得辣的我也食得津津有味.我特别爱印度皇饭和千层饼, 来到一定要食呢~这个用来盛载饭的器皿也充满印度特色, 而且饭是又长又幼, 好似剪开咗的米粉咁.而千层饼送上枱已经香喷喷, 而且仲是热辣辣, 个饼好香牛油味, 又够松软.这两款食品即使就咁食也好好味, 当然可以混入咖喱汁食. 两款食法, 任君选择.最后, 我仲饮咗印度奶茶
香辣松化胡椒饼
芒果酸奶和啤酒
玛沙拉牛舌
牛油鸡
两款主菜只是微辣, 所以唔食得辣的我也食得津津有味.

印度皇饭

千层饼
最后, 我仲饮咗印度奶茶, 而朋友就饮了印度啤酒. 这是我初次食印度奶茶, 和平日饮的奶茶好唔同, 佢有好香的茶味, 我只是加入少许的糖, 淡淡的甜味加上香浓的茶味, 感觉几特别.
印度奶茶和印度啤酒
2013-09-06