2015-02-15
今次是为了一试飞驒牛而去的.岐阜县飞驒牛是日本的高品质牛肉之一,多汁,且脂质肥美. 比一般和牛更有牛味. 此小店做推广卖$780,A5飞驒牛一块. 就睇价钱, 当然不平啦. 但食家们都知道, 此牛本身是不便宜的. 嗜牛的我怎可以不试呢!!一试...好mi好mi, 烧香后, 油花汁直落喉中, 比一般和牛有牛味, 而佢的油花分布平均, 所以, 不会感到满口油腻. 有入口即溶的感觉, 真系好正啊! 而且, 店主提供岩盐, 亦不是很多地方会做. 厚切牛舌- 煎到4面香香的, 入口不会觉得老.仲有D似牛肉tim..OKOK..之前食过佢薄切的, 都好味, 价钱亦较便宜, 但明显大家的质素是不同的. 另外, 店主介绍我们食 "冰头渍", 其实是三文鱼的鼻梁软骨位, 很小有的. 之前食过, 但唔记得叫咩名喇, 很少餐厅有的. 入口爽脆, 醋酸刚好, 值的一试最后试了个乌冬, 乌冬本质可以, 但当日煮过火了点及不够冷, 希望可改善啦.
题外话/补充资料:
老板是一名年轻人, 好随和, 有时间同佢研究下食都唔错! 另外, 抽烟做得唔错, 没有一身味. 洗手间在外, 有点影响整体感觉. 除飞驒牛外, 亦有其他牛的选择.