2024-01-04
📍慢煮 - 观塘慢煮系一种利用较低温度长时间加热嘅烹饪方法🔥目的要带出原材料嘅最佳效果💯但因为要用到嘅时间成本一啲都唔低💸所以一般慢煮都要起码过百蚊先有交易🤝🏻之前系观塘食过一间慢煮屋平民价就有交易😍最近得知佢搬左落下面舖位😋咁抵食嘅餐厅今次带埋老公仔二访支持下先🫶🏻🐂美国牛板腱丼 $88食慢煮就梗系要试下牛啦🐂唔好以为价钱相宜食物质素就会有影响😂老板特选高质牛肉用低温烹调火候掌握好好🔥牛味丰富而肉质又唔会韧🤤加8蚊仲可以转乌冬自制流心蛋乌冬🥰食落有滑嘟嘟有嚼口有蛋香🍳🍯蜜脆鲜活鳗丼 $98呢个鲜活鳗非常有惊喜👍🏻食落鲜嫰冇骨感😍岩晒我呢类唔识食骨嘅鳗鱼爱好者❤️而且食落脆鳝嘅鱼香味好突出💯点餐时连老板赞我哋识食😋因为喺香港好难得揾到咁新鲜嘅星鳗👍🏻而且呢个价钱食到咁高质素嘅鳗鱼丼CP值认真高啊!🍱跟餐小食:🔸️香煎鹅肝 (跟餐加$30)鹅肝表面煎得好干身有盐香🫧咬落丰富油香!虽然邪恶不过真系冇得输😈🔸️芝士鸡翼 (跟餐加$10)10蚊有2只鸡翼而且上面芝士好拉丝🧀仲可以拉到超高添🤣有得玩又有得食!🍹饮品🥭芒果菠萝乳酸饮品🍍 (跟餐加$12)🍫唂咕咖啡☕️ (跟餐加$12)饮品方面都好多选择🥭
🐂美国牛板腱丼 $88
🍯蜜脆鲜活鳗丼 $98
🍱跟餐小食:
🔸️香煎鹅肝 (跟餐加$30)
🔸️芝士鸡翼 (跟餐加$10)
🍹饮品
🥭芒果菠萝乳酸饮品🍍 (跟餐加$12)
🍫唂咕咖啡☕️ (跟餐加$12)
饮品方面都好多选择🥭芒果菠萝乳酸特饮饮落好清爽✨饮完零舍开胃🤗唂咕咖啡有咖啡香又有朱古力香🍫可以自己加糖奶控制甜度!
老板好健谈同我哋吹咗阵水👯🏻♀️闲聊中得知楼上佢仲开咗间专门食鳝嘅舖头🤤CP值一样咁高好抵食!下次我哋再嚟观塘揾食嘅时候切勿错过👍🏻😋