2023-03-21
以前的洲际酒店变身成为而家嘅丽晶酒店,啱啱喺年头新开嘅扒房。亲故话因为上年疫情冇庆祝到,今年一次庆祝两年,所以一于食好啲!我觉得自己真系好幸福🥹去酒店餐厅食饭,要着得靓啲斯文啲~而且呢度真系要求Smart Causal dress code. 所以大家要嚟就唔好踢拖短裤运动装喔😉 嚟得扒房,牛扒当然系必食🤤🤤除此之外呢度仲有其他小食、海鲜,餐厅里面仲有个沙律吧添🤠 我哋最后叫了两款牛扒 & 蟹饼😋头盘个面包已经好正,搽上特制的海盐牛油,好想食多件。但要留肚食主菜🫣 King Crab Cake 🦀 黄金蟹饼系用阿拉斯加长脚蟹制成,食落口感好丰富,好多蟹肉啊😍 撒下柠檬汁再点D他他酱,去油腻之余仲提升咗个层次☺️Australia Mayura Farm Full-Blood Wagyu呢个牛好得意,话系用朱古力喂饲的,我哋试吓系咪食落会有甜味🤣 靓扒食medium rare 真系唔会错,我哋点了颈脊位,咬落靭度啱啱好,肉质颜色都好靓😍USA Super Prime Beef Black Angus 呢个脂肪比例高D,我哋食肉眼,都系medium rare, 切开见到又系粉红粉红,睇见都流
去酒店餐厅食饭,要着得靓啲斯文啲~
嚟得扒房,牛扒当然系必食🤤🤤
除此之外呢度仲有其他小食、海鲜,餐厅里面仲有个沙律吧添🤠
我哋最后叫了两款牛扒 & 蟹饼😋
King Crab Cake 🦀
呢个脂肪比例高D,我哋食肉眼,都系medium rare, 切开见到又系粉红粉红,睇见都流口水🤤 呢个肉质软身D,牛脂劲香👍🏻👍🏻
总结系2款扒都好好食😂 各有特色,而且好饱肚🙈 因为side dishes 我哋食咗好香打得好滑的薯蓉🤩 仲有龙虾通粉,真系无得弹👍🏻👍🏻 回味无穷😚
而且最特别系,第一次食扒前要拣扒刀!殷勤服务的Anthony 为我哋介绍牛扒刀,钛合金,真系好锋利的,有3种颜色😆 块扒真系轻轻一拖就切开了。
甜品系Strawberry Pavlova 🍓🧁
食到手工很细致,蛋白饼好得意~