2018-07-25 104 浏览
平时夜晚缓步跑都见到西湾河马头有间日本餐厅,一直都好想试下,不过因为睇唔到餐厅入面,成日觉得佢好似会所,唔系俾我呢啲平民去。今日终于去左,而且发觉呢间餐厅其实非常优质。餐厅格调非常日本,家私同餐具都好精致。睇黎老板同大厨系十分讲究质素。虽然我好为食,但最近细食咗,想试多啲嘢,所以每样野都叫一串。我叫左个前菜烟薰鲑鱼干,一堆串烧包括墨鱼肠、白鳝、牛舌、葱蒜牛肉、美国安格斯肉眼、赤鸡皮、赤鸡肾同锅烧乌冬。当然唔少得啤酒啦啤酒有两只,一只系Sapporo draft,另一只系Ryujin Ozeno Yukidoke beer (尾濑雪融)。个人觉得尾濑雪融好饮好多。呢度仲有其他酒,不过我就无试到。先食下个烟薰鲑鱼干。暖暖地,好香鱼味,送酒一流。原来串烧会有个石炉兴庆住佢地。个炉无火,下面有好多久烧热咗嘅圆石,好细心,呢种执著充满了艺术感。其实所有都好好味,不过咁多款入面,只可以㨂三款的话,我会推介葱蒜牛肉、墨鱼肠、同白鳝。葱蒜牛肉嘅汁同配料混合得好好,带出左牛肉嘅香味。墨鱼肠味道又系好特别,好香,好有层次。如果唔够味,可以自己加盐。又系另一件艺术品黎!最后食番个锅烧乌冬。最初以为好似一般港

先食下个烟薰鲑鱼干。暖暖地,好香鱼味,送酒一流。

烟薰鲑鱼干

石炉

牛舌。墨鱼肠

葱蒜牛肉

赤鸡皮。白鳝。牛舌

墨鱼肠。赤鸡肾

赤鸡皮

如果唔够味,可以自己加盐。又系另一件艺术品黎!

最后食番个锅烧乌冬。最初以为好似一般港式日式乌冬咁,一个锅,有乌冬,有𩠌,有只生蛋。上菜个阵发现个煲系好日式,好精致,乌冬有一块大腐皮,汤底似系鲣鱼汤。加少少葱,食落好清新。虽然无乜𩠌,不过我睇到大厨对日本菜嘅执著。

锅烧乌冬

服务方面又系好贴心,会拎凳俾你放袋、会问你啲食物上得未。环境方面简直一流,除左家私之外,仲有轻音乐,感觉真系好似去左日本咁。

2018-07-23
烟薰鲑鱼干