2019-09-10 92 浏览
有两位台湾朋友黎左香港玩,佢地都话想试下港式打边炉~于是就带佢地去装修好有风味既阿肥火锅餐厅系百年纪念公园对面,非常易揾装修系以80年代香港作为主题,无论摆设、地板以至所播既音乐都充满浓浓香港味朋友忍唔住拎相机系咁影~最得意系放左D龙珠漫画系度~真系超怀念...虽然我系女仔,但想当年都好钟意追龙珠漫画坐低睇紧MENU个阵餐厅咁啱就播到某首名曲【对你爱不完】两位朋友一听就识唱~可想而知呢首歌系几咁出名最后我地就ORDER左一个海鲜盘、鲜虾云吞、门鳝炸鱼皮、牛皇拼盘同埋其他丸类、蔬菜同出前一丁海鲜盘包括海中虾、贵妃蚌、大蚬同埋蛏子皇~两位朋友都好满意,因为系台湾打边炉要食新鲜海鲜系好贵...鲜虾云吞入面有好大只虾肉,肥猪肉唔多,我都好钟意食!!牛皇拼盘就有手切牛肉、安格斯牛肉、牛柳粒同埋黑柏叶~两位朋友都钟意食手切牛肉多D,钟意佢够哂淋同埋劲重牛味~而我就钟意食牛柳粒,淋得黎有少少咬口,黑柏叶都唔错,点辣椒豉油就啱哂作为打边炉爱好者,打边炉又点少得炸鱼皮呀?!炸鱼皮就食唔少,门鳝炸鱼皮都系第一次食。MENU写明系有骨,但其实都已经炸到劲脆,基本上D骨都可以食埋~炸鱼皮比平时食开个种厚身少少
有两位台湾朋友黎左香港玩,佢地都话想试下港式打边炉~

于是就带佢地去装修好有风味既阿肥火锅

餐厅系百年纪念公园对面,非常易揾
朋友忍唔住拎相机系咁影~
坐低睇紧MENU个阵餐厅咁啱就播到某首名曲【对你爱不完】
两位朋友一听就识唱~可想而知呢首歌系几咁出名

鲜虾云吞入面有好大只虾肉,肥猪肉唔多,我都好钟意食!!

作为打边炉爱好者,打边炉又点少得炸鱼皮呀?!
炸鱼皮就食唔少,门鳝炸鱼皮都系第一次食。
炸鱼皮比平时食开个种厚身少少~调味都比较重~我反而钟意门鳝呢种多D
朋友都系第一次食炸鱼皮,开头佢地都有少少抗拒,因为佢地平时系食鱼唔食皮既人
点知佢地试左第一块之后就停唔到口~教埋佢地浸汤3-5秒先再食,佢地都话咁样食法仲正过就咁食!!好彩我醒目拣左麻辣汤底,鱼皮索哂味真系越食越过瘾

食完呢餐打边炉,朋友们都好满意呢一餐~
佢地都异口同声话炸鱼皮系令佢地最惊喜,其次系牛皇拼盘
呢间餐厅真系几唔错,仲有好多特色锅底都想试,下次带屋企人黎试埋先
2019-08-22
  • 门鳝炸鱼皮