<< Daily 猪仔寻食记🐖😋>>同细佬今日去沙田行下街,唔经唔觉已经九点,肚仔都开始饿,系新城市见到永年竟然有冰室版!😂😂之前一直都好中意食佢元朗个间嘅车仔面!好好食,而家有埋冰室,好似多咗好多嘢食!😋😋😋二话不说,就试呢间!间餐厅几大,坐得舒服,同佢系用手机落单嘅,啲嘢都电子化晒,好方便。睇咗个menu 见佢个女神面好吸引!点知我哋太晏黎,已经卖晒🥺不过佢食物种类真系多咗好多,有饭,有扒餐,小菜都有!所以!我哋决定!食!餐!劲!😂😂🤣因为我同细佬都太肚饿,加上佢又大食😂😂🤣所以我地叫左一个二人餐套餐,入面有小菜,饭同汤,另外仲叫咗一个扒餐。个二人餐好丰富!有两个汤,仲有两杯野饮 两个小菜。𠮶个汤好足料,味道同平时啲药材汤差唔多 ,口味比较甜少少,饮完个人暖暖,感觉好滋阴!小菜就叫左个豉油鸡,佢本身只鸡都几入味,而佢个甜豉油汁,同个鸡好match ,只鸡又够滑,叫左半只份量岩岩好,加上佢上面啲姜葱油,提升咗成个鸡嘅香味,呢个色香味有齐!赞!🤩而个叉烧炒蛋就冇豉油鸡咁岀色,但啲叉烧都系有蜜香味,蛋都炒得好滑, 份量就多啲,用嚟送饭岩晒!👍🏼👍🏼因为知道
<< Daily 猪仔寻食记🐖😋>>

炖汤

豉油鸡
叉烧滑蛋

因为知道喱度主打车仔面,本身都系中意佢个车仔面汤头!所以必须再试佢地个腩汁,今次叫左个韭菜猪红,食材都好新鲜,尤其系猪红一啲腥味都冇!再加埋佢个冇得输嘅腩汁,甜甜地,我最爱的,更加好味!正!🔥🔥🥳
猪血韮菜车仔面

之后个扒餐,都系会跟埋西汤,仲有个餐包,我拣左白汤,味道正常。
餐包  +白汤

但个牛扒就不得不提佢个黑椒汁!用嚟点薯菜同夹埋个扒都好正!因为唔系好食得生,所以牛叫左7成熟,真系岩岩好,又唔会有好多血水 佢仲要用铁板上,自己淋啲汁上去就食得!岩岩好!👍🏼👍🏼🥳
铁板牛扒配薯菜

最后呢个小食虾多士都好正,炸得个外皮够脆,又唔会太油,小少虾胶嘅点缀,调到味,唔错!👌🏻😎
虾多士

野饮我地叫左佢嘅樽仔奶茶同抹茶红豆冰 两个都唔会太甜 天气热饮岩晒!

总括嚟讲,环境同野食都好好,下次去沙田都可以去呢间食,估唔到佢小菜都做得唔错,所有野都好有港味!下次一定要早啲嚟食埋个女神面!🔥🔥🔥

炖汤
豉油鸡