2018-11-17
咁大家好啦咁我系德仔老豆。呀叔我曾经同一位女生去过土耳其,坐过热气球,行过大巴扎,去过纯真博物馆。早几日发梦梦见佢,起床鼻子一酸,心谂我可能冇咩机会再同佢去土耳其,但去食餐土耳其菜都聊胜于无。两个人,唔洗谂就叫左set dinner啦。前菜系沙律,菜加上少少带土其耳风味的酱。摆盘都几令人眼前一亮,只碟放系木头上(我特登索过系有木香的),咁靓梗系影返张相先啦。餐厅仲送埋扁豆汤(个menu冇架),汤的豆香味浓,又食到啖啖豆蓉,真材实料的。呢个特色小食我都觉得唔错,系以烤茄子为主调,配上薯条、薄饼、杂菜。茄子烤得入味,加上茄汁同沙律汁等等食落都好开胃。到食呢个main course,我食到想哭了,有种返到土耳其的感觉。我望住呢只放sauce的碗仔,想起当年系大巴扎比人㓥到一颈血的故事......咁有人想知我再讲啦。其实呢个碗仔都系10里拉就有5只,都几平,加上近来美国屈土耳其机搞到里拉大跌,相信依家5里拉会买到10只。大家可以睇下只碗上面有好多邪眼,佢地学名系evil eye,系防止妒忌力量的图案。虽然我唔知点知土耳其人防得咁偏门净系防妒忌,但ok啦都系保你平安的。ok真系讲返个主菜,其实最
早几日发梦梦见佢,起床鼻子一酸,心谂我可能冇咩机会再同佢去土耳其,但去食餐土耳其菜都聊胜于无。 两个人,唔洗谂就叫左set dinner啦。 前菜系沙律,菜加上少少带土其耳风味的酱。摆盘都几令人眼前一亮,只碟放系木头上(我特登索过系有木香的),咁靓梗系影返张相先啦。 餐厅仲送埋扁豆汤(个menu冇架),汤的豆香味浓,又食到啖啖豆蓉,真材实料的。 呢个特色小食我都觉得唔错,系以烤茄子为主调,配上薯条、薄饼、杂菜。
茄子烤得入味,加上茄汁同沙律汁等等食落都好开胃。 到食呢个main course,我食到想哭了,有种返到土耳其的感觉。
ok真系讲返个主菜,其实最主要系鸡肉好嫰滑有肉汁,你唔好以为呢d野系必然呀!
土耳其系伊斯兰教国家,处理肉类的时候系要念经同放血,所以我当年系土耳其食个d肉系好干的。
呢个juicy加上有特别酱汁的main course我就食得好满足啦! 最后上返杯咖啡,可能你会问我点解唔叫turkish tea或者coffee,
我觉得饮埋就会回忆更多野,例如系水烟馆同佢饮住野chill到天光...所以点到即止就算了。 最后 chef仲送埋龙须糖,个样咁诡异可能因为万圣节咁啱过左!
整体我都觉得唔错,下次有机会会试返d更土耳其的菜!