偶然喺Openrice见到,同第一次见面嘅朋友食饭,佢喺油麻地收工,所以我揾咗几间喺油麻地可以食嘢嘅地方俾佢拣,呢间超近地铁站,劲方便,佢最后拣咗呢间,朋友真系有眼光,因为嚟到之后令我非常惊喜。虽然系外卖店,但系隔嚟有店家嘅共享休憩空间,可以坐低食嘢、唱K,仲有个白板可以画画,成个地方都好舒服,老板同老板娘人又nice,我地喺隔嚟食仲拎过嚟俾我地。二人餐系$159蚊,人均80蚊,包两份主食(粉面饭),一set两款嘅小食组合,一份凉拌菜,两杯手摇饮品,两份甜品,amazing!如果系平时出街食其他嘢,要有呢个丰盛嘅程度,可能呢个二人套餐嘅价钱净系够order一个一人餐。相片我冇影齐,我地叫咗卤水鸡翼卤肉饭同盐酥鸡粒卤肉饭,小食组合拣咗炸地瓜条+香葱饼(印象中好似有四块),凉拌菜系fix咗嘅凉拌木耳青瓜片,我嘅饮品系绿茶多多,朋友饮脆脆阿华田,甜品我拣咗黑糖珍珠仙草芋圆,朋友拣嘅系紫薯鲜奶布丁。呢个系我嘅卤水鸡翼卤肉饭,我第一眼见到以为得两旧鸡翼,都已经觉得好合理,食多阵先发现原来有四只,我好感动,系我阿妈先会一餐放四只俾我,平时出街食饭,如果配菜系双拼,顶尽得两只。鸡翼仲要整得好香好软嫩

呢个系我嘅卤水鸡翼卤肉饭,我第一眼见到以为得两旧鸡翼,都已经觉得好合理,食多阵先发现原来有四只,我好感动,系我阿妈先会一餐放四只俾我,平时出街食饭,如果配菜系双拼,顶尽得两只。鸡翼仲要整得好香好软嫩,卤肉都咸香又弹牙,味道啱啱好,几有家常感觉,仲有两片酸萝卜可以食到一半refresh一下个口腔继续食。

朋友嘅盐酥鸡块我都食咗一旧,香脆有肉感,完全唔柴,好食。

地瓜条超大一份,外面好香脆,里面好有番薯味,不过食到后面个口有d干,我拎嚟点咗一下我甜品d黑糖浆,又几正。如果之后有其他口味就好,例如海苔粉、酸梅粉,不过我净系睇咗二人餐嘅menu,二人餐呢个系原味嘅,其他menu我冇仔细睇。

香葱饼系真的香,我最初以为佢会系一块煎饼切成一块块,原来系一粒粒小圆饼,非常好食,皮系类似糯米𠮶种半透明嘅饼皮,里面有d葱,同埋我食出咗韭菜煎饺嘅香味,可能有类似嘅馅料,入面都几juicy,正!

凉拌木耳青瓜片系辣嘅,调料颇有川菜嘅风味,香辣,但系有d咸,有d豆瓣酱嘅香味,特别嘅,呢个凉菜捞饭好食。

饮品方面,我杯绿茶多多符合预期,我叫咗少冰少甜,几清新,不过朋友就话佢杯脆脆阿华田有d普通,我饮咗啖觉得的确冇我𠮶杯好饮,佢个基底系类似茶餐厅冻华田𠮶种口味,朋友好似话里面有d oreo同cream,但同个base唔系好融合到,我觉得如果佢系类似McCafe𠮶种阿华田饮品咁比较milky嘅应该会融合得好d,下次嚟再试下其他饮品。

呢个系黑糖珍珠仙草芋圆,好colorful,唔系虚假嘅颜色,食落去真系有浓郁嘅对应味道,即系抹茶味、紫薯味、芋头味、番薯味呢d,系真系存在,芋圆嘅口感非常Q弹,煮得好好(因为我自己煮过,煮到一pat嘢),每一啖细品都可以食到个味道,好出色,珍珠同仙草都同想象中一样好味,食𠮶阵可以捞下底下d糖浆再食。我觉得呢个好出色。

朋友杯紫薯鲜奶布丁都好香,佢好钟意,布丁嘅texture系软滑嘅,非常有奶香味,紫薯泥都好浓郁,同鲜奶布丁味道好夹。

我地两个人食到劲饱,好耐冇试过食得咁舒服、尽兴、又唔肉痛。D嘢食好足料,性价比高,而且包装我都觉得拣得好好,几好睇同实用,第一眼望落去有种好似唔算大份嘅幻觉,但其实里面深不见底。

系寻日嚟嘅,万圣节所以画咗d好有万圣节气氛嘅嘢。本身完全冇特别plan过要出嚟玩,只系打算同朋友随便食嘢行下,但呢度环境真系几有Party room感觉,即刻成个人都好有过节嘅气氛,估唔到我嘅开饭环节都会咁开心。

可惜我住上水加上唔系成日出市区,如果我住附近应该会成日帮衬,佢地单点嘅价钱都好划算。不过我已经推介咗比朋友,之后约其他frd都会嚟继续支持下。

今次应该系我第一次喺Openrice打食评,因为呢间真系太少评价,我最初拣𠮶阵都系本著赌博嘅心情,见性价比高先嚟,结果发现超正。所以我希望我写完之后其他人睇完会有多d资讯可以参考。最后祝巴豆妖长做长有!
2023-10-31