餐厅位于 太子荔枝角道143号康和阁地舖。一行三人先俾简约既木质门口吸引,再探头一看里面既装修,即刻walk in试食。咩嘢会驱使你对一间餐厅兴趣?系装修?定餐牌?今次我会二话一不说「装修」,单看近门口传统日式格调既座位,我哋同行几位崇日人仕即刻冲入餐厅,店员非常友善亲切。系店员的安排之下更有机会座到想座既位置,加分!餐厅主要食日式Fusion菜,老板之前主要做咖啡店为主,今次不做咖啡,将焦点集中喺美食上,店子亦设计得比一般餐厅宽敞,好让食客食得舒舒服服。朋友叫咗,「渔屋风烧鲷鱼茶泡饭定食 $138」而我自己就叫咗,「红酒味噌炖和牛面颊肉定食 $158」(两估定食都会跟「自家腌𣸣蔬菜」「当季本地种植小菜」「北海道梦美人米」)我另再加咗杯「京都 一保堂 月影(薄茶)$75」客人可以要求多饭或少饭,就系钟意呢份简单既体贴。先讲朋友的「红酒味噌炖和牛面颊肉定食 」,个汁既调味做到好好,香甜微酸开胃到真系会捞晒落去食晒成碗饭。牛肉煮得好入味,而且肉质煮到岩岩好。嫩滑又带咬口,而「渔屋风烧鲷鱼茶泡饭定食」,鲷鱼肉新鲜嫩滑入口即融,因为系烧既关系鱼皮有脆口,加埋调味又真系好好食。泡饭的温度都刚刚好

朋友叫咗,「渔屋风烧鲷鱼茶泡饭定食 $138」
而我自己就叫咗,「红酒味噌炖和牛面颊肉定食 $158」

我另再加咗杯「京都 一保堂 月影(薄茶)$75」

客人可以要求多饭或少饭,就系钟意呢份简单既体贴。

先讲朋友的「红酒味噌炖和牛面颊肉定食 」,个汁既调味做到好好,香甜微酸开胃到真系会捞晒落去食晒成碗饭。牛肉煮得好入味,而且肉质煮到岩岩好。嫩滑又带咬口,而「渔屋风烧鲷鱼茶泡饭定食」,鲷鱼肉新鲜嫩滑入口即融,因为系烧既关系鱼皮有脆口,加埋调味又真系好好食。泡饭的温度都刚刚好不会太热(先说明一下我是猫舌头,太热我会吃不下)

不得不提前菜腌𣸣都做得好精致,我本身唔太钟意食酸野,不过佢呢个腌𣸣果种酸味比较轻。所以食落真系好开胃好味!

最后「京都 一保堂 月影(薄茶)」,我系第一次系香港饮薄茶,因为日本人对于磨抹茶本身都有一定要求,香港人做薄茶相信真系要有一定既要求同决心先会将薄茶放入餐牌。试完佢哋既薄茶,我觉得都唔错。抹茶很浓郁,非常推介!赞!
红酒味噌炖和牛面颊肉定食
渔屋风烧鲷鱼茶泡饭定食