2022-07-08
好耐无返家乡台湾了!我真系超级挂住台湾味,可惜香港有好多台湾菜都唔系哥种味…所以难得见到有比较正宗嘅台湾嘢食,一定要去试下!呢间店有花心机装修,由门口已经觉得有种老台湾嘅感觉~而店入面更有啲夜市风格,会见到一个个夜市小摊档嘅样子。以前台湾嘢只识鲁肉饭,但有次去台湾玩,误打误撞点咗个焢肉饭,完全系一试爱上!其实佢就类似扣肉,卤咗嘅五花腩完全唔觉得油,而且肉质软熟,个人觉得完胜鲁肉饭~不过香港嘅台湾餐厅好少见,今次食到真系觉得好惊喜!个人觉得爆蛋鸡肉饭无乜台湾特式,不过真系有满满嘅鸡肉!个肉燥青菜无乜特别,纯粹想食啲菜~不过食咗焢肉饭再食下啲鲁肉,就会觉得烷肉饭真心比鲁肉饭好食~本来其实系嗌芝士,不过上咗肉松都唔紧要~肉松几香,加埋软糯嘅蛋饼皮,上面嘅汁先系最台湾味嘅嘢😋个人觉得个糖水太甜...不过芋圆好烟韧,而且食到少少芋头粒,诚意十足~仲叫咗杯冬瓜柠檬,但味道偏甜~可能下次叫少甜会比较好~但系喺香港饮咁多次都觉得唔正宗,系喺呢度先饮到台湾街边啲手摇杯嘅味道~呢间店真系食过咁多间香港嘅台湾嘢后觉得最有台湾味嘅一间!可能因为装修,可能因为台湾店员,但系佢嘅嘢食都很对味~如果唔系咁远,我谂我
我真系超级挂住台湾味,可惜香港有好多台湾菜都唔系哥种味…
所以难得见到有比较正宗嘅台湾嘢食,一定要去试下!
呢间店有花心机装修,由门口已经觉得有种老台湾嘅感觉~
而店入面更有啲夜市风格,会见到一个个夜市小摊档嘅样子。
不过香港嘅台湾餐厅好少见,今次食到真系觉得好惊喜!
个人觉得爆蛋鸡肉饭无乜台湾特式,不过真系有满满嘅鸡肉!
焢肉饭&爆蛋鸡肉饭
个肉燥青菜无乜特别,纯粹想食啲菜~
肉燥青菜
本来其实系嗌芝士,不过上咗肉松都唔紧要~
肉松几香,加埋软糯嘅蛋饼皮,上面嘅汁先系最台湾味嘅嘢😋
肉松蛋饼
个人觉得个糖水太甜...
不过芋圆好烟韧,而且食到少少芋头粒,诚意十足~
仙草芋圆
仲叫咗杯冬瓜柠檬,但味道偏甜~
可能下次叫少甜会比较好~
呢间店真系食过咁多间香港嘅台湾嘢后觉得最有台湾味嘅一间!
可能因为装修,可能因为台湾店员,但系佢嘅嘢食都很对味~
如果唔系咁远,我谂我一定会经常去(直至可以去到台湾为止)