2018-08-30 904 浏览
呢间位于荃湾千色店旁的千色车仔面店, 我好细个已经开始食, 我估呢间店铺最少开左廿年, 我记得初初食时十零廿蚊已经食到饱饱的, 佢哋啲车仔𩠌做得唔错, 后来越食越贵, 加埋个肥车呔推介, 更贵, 近来已经好少嚟食, 今晚朋友话想食车仔面便带他来吃。小店基本冇装修可言, 呢度唔系食装修, 食物好味最紧要。油面加七𩠌($76)一碗车仔面卖76蚊, 配七个𩠌你可以话平, 亦都可以话贵, 不同配料价钱不同, 由$8-11不等, 以前啲𩠌份量大大的, 叫两个𩠌加一个面已经非常饱, 而家份量细好多, 七个𩠌加一个面睇落都唔系好大碗, 样样得几粒。我最钟意食佢哋嘅卤水鸡翼尖及卤水大肠, 鸡翼尖卤得好入味好腍, 又香又滑, 骨都腍埋, 百食不厌, 卤水大肠更加美味, 大肠肥膏少, 但卤得够时间, 既入味又香滑, 一啲都唔油腻, 好正, 其他配料都唔错, 好味得嚟唔会死咸, 系老派人用时间去浸淫食物, 而不是用味增加豉油那种浓味出品, 食完都唔会太口干的。

小店基本冇装修可言, 呢度唔系食装修, 食物好味最紧要。

油面加七𩠌($76)
油面加七𩠌($76)