2015-01-27
帕莎22-01-2015手舞「烛」蹈 食表演嘅新疆菜帕莎餐厅闻名已久,初次到访,出䢂已经有惊喜,门口充满新疆风情嘅装修,以为去咗博物馆😅RECEPTIONIST 教我哋新疆习俗,扶起特式水壶,喺入门前洗三次手,入到去,布置非常有特色,场内除咗经理,全部员工都系著新疆民族服装! 嚟帕莎,最震撼系肚皮舞表演!食紧前菜时,突然间灯光转暗,响起强劲音乐,一身性感打扮嘅女DANCER头顶烛台扭动蛇腰进场,另一个DANCER亦不甘示弱,手舞足蹈竭力表演。期间更邀请客人一齐跳,气氛炽热。呢个应该系帕莎座无虚席嘅原因。 枱面有个好特别嘅器皿,原来系调味架,有孜然粉,盐同红辣椒粉,非常精致。 难得嚟呢度,尽量点啲特式嘢,由饮品开始。黄玉沙雪$62以芒果为主,配以薄荷玉桂乳酪雪碧而成嘅MOCKTAIL,食完辣嘢饮非常舒服。四宝茶$42即系用雪耳、杞子一齐焗嘅香片茶,饮落有饮汤嘅感觉。😅新疆咸奶茶$42类似西藏酥油茶,都系奶味重过茶味,饮落有淡淡咸味,饮完全身暖笠笠。 自制新疆包配合桃橄榄酱、鸡肝酱(原价$88,呢份系送嘅)做型特别味道普通兼且冻,两个
帕莎
22-01-2015
手舞「烛」蹈 食表演嘅新疆菜
难得嚟呢度,尽量点啲特式嘢,由饮品开始。
黄玉沙雪$62
四宝茶$42
即系用雪耳、杞子一齐焗嘅香片茶,饮落有饮汤嘅感觉。😅
新疆咸奶茶$42
自制新疆包配合桃橄榄酱、鸡肝酱(原价$88,呢份系送嘅)
做型特别味道普通兼且冻,两个酱味道特别但唔算好味。
大菌香辣蒜茸拍青瓜(原价$68,用COUPON所以免费)
都系辣椒酱捞青瓜同磨菇,青瓜够爽,作为为前菜几开胃。
凉拌彩丝$68
另一个头盘,由芽菜,甘笋丝、青瓜丝同腐皮加麻油捞匀,冰凉清爽。
牙签羊肉$88
将串烧羊肉切粒,用牙签串起方便食,肉质JUICY香口,最适合做送酒小食。
烤鸡、羊肉串$78
烧得稍嫌过火,无咩肉汁,无调味,只有孜然粉椒盐红椒粉另上,差过街边小贩💔
手抓烧饼$48
既不香脆也无热度,油腻腻冻冰冰,我宁愿要块M记早晨热香饼都好过啪啖油入口💔
两味葡萄鱼$228
两味系指一条鱼两款煮法跟两款汁,真系好似食神入面条锦绣双味鱼咁,分别系蛋白汁拌蒸鱼片同酸甜炸鱼片配葡萄。
呢个𩠌最靓系上枱后进食前😫老实讲蛋白汁同鱼片完全唔挐经,鱼片仲要系腥嘅😑,酸甜鱼块唔脆唔松化,系个汁正常啲。伴碟嘅葡萄作用只有伴碟。对味道完全无影响。
新疆古法烤春鸡$188
烧鸡做得松化嫩滑,外层香料十足,上枱时已经香味四溢,虽名为烧鸡,但完全唔热气,而且十分惹味,多食都唔觉腻。
整间餐厅都充满新疆风情,精彩嘅表演令客人愿意支持。可惜十清一浊,唯独食物未能配合,如果可以弥补呢个缺憾,应该能成为名实相符嘅新疆餐厅。