2020-05-31 131 浏览
喺历史建筑雷春堂隔离,有一间隐世特色小店,行到入去四处都系青花瓷嘅壁画。就好似个名一样,青花亭。尽管装修比较中式,佢嘅主打都系西式嘅意大利粉饭同埋牛扒。当然就唔少得嘅就系佢无论打卡同埋味道都一流嘅甜品,水清沙又唔使搭飞机yougurt bowl. 同张相一样,厨师好花心机咁样将啲蓝色嘅Yougurt 同埋生果放埋一齐,当中最有惊喜嘅系,雪冻左嘅黑莓,有啲入口即溶成个层次提升左唔少。另外仲叫咗猪安,份量好足,又唔会有好多肥腻嘅感觉。面头嘅酱汁更加系灵魂所在,鱼香茄子肉酱,虽然有少少油,但系食到停唔到口好想叫店员再加多啲酱汁俾我。食物嘅摆盘都非常精致睇得出厨师都有花心思系入边。另外仲叫咗一个和牛扁意粉,略为有少少咸,但系整体都唔错。

尽管装修比较中式,佢嘅主打都系西式嘅意大利粉饭同埋牛扒。

另外仲叫咗一个和牛扁意粉,略为有少少咸,但系整体都唔错。