2017-06-13
今日因台风关系提早收工, 刚好系美丽华酒店开完会, 于是同同事打算系附近食埋晚饭先返屋企。经过莆田门口, 见到有个新MENU「哆头蛏节」主打蛏子, 系8号台风之下依然照常营业, 所以我地就决定去呢间食dinner~莆田系一间福建菜餐厅, 2016年更于新加坡荣获米之莲奖项, 所以对莆田绝对有信心。刚巧碰著「哆头蛏节」, 所以今晚我地点左个套餐share一齐食先来一碟前菜 --- 花生、紫菜紫菜跟平时食开既有点不同, 质感更为干身, 味道更加香口【虾苗拌头水紫菜】先来一个开胃小食, 青瓜片围著头水紫菜, 紫菜系湿润状态下, 口感依然很爽很脆, 而且很滑, 味道带点微酸, 当中有几只虾苗, 点骤了乌黑紫菜上的卖相。【九转小肠】莆田必食之一就系"九转小肠", 用一个小火兴住上台, 令温度KEEP住和暖...每层既小肠很紧贴迫在一起, 口感很爽脆, 有层次, 味道甜甜的,正~ 【铁板盐焗蛏子】以铁板上既盐焗蛏子, 送上台热辣辣出烟, 散发出阵阵既香味~第一次见呢款卖相似蚬既蛏子, 每只蛏子肉都粒粒饱满, 而且入味。盐焗提升了蛏子既鲜味, 少少咸, 蛏子肉略带点爽, 没有扯不开的烟韧口感。一试爱
先来一碟前菜 --- 花生、紫菜
紫菜跟平时食开既有点不同, 质感更为干身, 味道更加香口
【虾苗拌头水紫菜】
虾苗拌头水紫菜
【九转小肠】
九转小肠
【铁板盐焗蛏子】
铁板盐焗蛏子
第一次见呢款卖相似蚬既蛏子, 每只蛏子肉都粒粒饱满, 而且入味。盐焗提升了蛏子既鲜味, 少少咸, 蛏子肉略带点爽, 没有扯不开的烟韧口感。一试爱上!!!
【风味蛏溜】
呢个汤很清甜, 最惊喜系有好多蛏子肉!!!加入蛋花、蕃茄、莞茜同埋椰菜花, 整个汤既健康,又清新。更显蛏子鲜甜味十足!!
【莆田卤面】
莆田卤面
汤底较杰, 面质较林, 索左D汤都唔会一pat糊。卤面中有爽口既虾、蚬、小棠菜粒等等...增添口感, 味道较为浓郁。
呢餐"蛏子宴"令我大开眼界, 蛏子原来可以系盐焗下尽显更鲜更美味, 于不同配搭上更有不同惊喜, 真令人一试爱上!