2020-05-03
由于疫情关系,个个都惊出街食野,但听讲食咖喱可以对抗病毒,因为咖喱有黄姜素,又有洋葱,所以食咖喱冇咁易病都好似有d根据,所以今次先想揾d又平又好食既咖喱,听人讲系要辣咖喱抗病毒效果先劲,仲要可以辣到出汗果只!经过我再三挑选后,终于拣好左,拣左试唐记包点既咖喱牛筋腩饭试下,听好多人讲又平又好食!仲成日好快卖晒!因为唐记系外卖自取,冇堂食,所以我就买左返去食,未食一开盖一阵阵浓香咖喱味扑埋黎,未食闻到阵咁香既咖喱味已经流晒口水,佢用料都好足,牛腩唔会太大块,牛腩系有少肥唔会太瘦,肉质松软好有质感,已经好入咖喱味,仲有重点个牛筋,牛筋都有几块,佢d牛牛筋好鬼正,食落口好软好滑好似食紧花胶咁,另外仲有洋葱同红萝卜同薯仔,尼几样都系我至爱,成个饭唔会剩得肉,有软有松有硬有韧,有各种唔同层次口感既一个饭多种质感体验,而味觉方面,佢d汁真系冇得顶,可以食到你出晒汗,应该系d姜辣味,仲有洋葱,辣椒油既辣,尼三样加埋既辣唔系一般既香辣,系有层次有温度有深度既辣,但辣完出完成头汗又好快唔觉得辣,之后会好享受辣完留下那一阵余温,红萝卜同薯仔都有配搭好好,令成个饭既味觉层次再升华到一个境界,红萝卜既甜味配合薯
因为唐记系外卖自取,冇堂食,所以我就买左返去食,未食一开盖一阵阵浓香咖喱味扑埋黎,未食闻到阵咁香既咖喱味已经流晒口水,佢用料都好足,牛腩唔会太大块,牛腩系有少肥唔会太瘦,肉质松软好有质感,已经好入咖喱味,仲有重点个牛筋,牛筋都有几块,佢d牛牛筋好鬼正,食落口好软好滑好似食紧花胶咁,另外仲有洋葱同红萝卜同薯仔,尼几样都系我至爱,成个饭唔会剩得肉,有软有松有硬有韧,有各种唔同层次口感既一个饭多种质感体验,而味觉方面,佢d汁真系冇得顶,可以食到你出晒汗,应该系d姜辣味,仲有洋葱,辣椒油既辣,尼三样加埋既辣唔系一般既香辣,系有层次有温度有深度既辣,但辣完出完成头汗又好快唔觉得辣,之后会好享受辣完留下那一阵余温,红萝卜同薯仔都有配搭好好,令成个饭既味觉层次再升华到一个境界,红萝卜既甜味配合薯仔既甜味,再加上牛腩同牛筋既咸味,好似两pair情侣既组合,尼一盒咖喱牛筋腩饭,可以激发你无穷灵感同想像力,睇得出系有心思同有质素既配搭设计,一盒先三十几蚊咁鬼死抵,真系好食到冇得顶