2016-01-07 2722 浏览
我最讨厌食港式 pizza,尤其系 pizza nut。但朋友们苦苦哀求又大力推介,好啦好啦,第一次食 pizza box。最憎食厚批,menu 上面颢示有奇脆薄批、普通批、厚批及芝心批㖞,梗系薄批啦。各队友食饱饱的话,就要远征粉岭镖赛喇 ﹗辣肉肠牛肉奇脆批,香辣牛肉完全唔觉辣㖞,辣牛肉走辣?味道同口感似咸牛肉芝士 pizza,无辣椒粉或辣椒仔供应,是但照食啦,都算满意既,话晒都啖啖肉又多芝士麻。我无辣不欢,味道唔错,新鲜出炉刚焗起特别好食,啖啖牛肉辣肉肠好满足,芝士味浓、饼底够脆,唔会腍唔会湿,满意。千岛海鲜奇脆批,pizza box 好食过 pizza hut 好多㖞,话晒足料又偏向意大利 pizza。只系食到蟹柳、洋葱同青椒乍㖞,无咩海鲜可言。千岛酱太小喇,干争争又食唔到强烈甜酸味道,薄批够香脆,唔会腍劈劈,唔错。小食香辣鸡中翼同蜜糖鸡中翼两款味道满意,焗得不太干,依然嫩滑而且仍有不少肉汁,唔错。千岛蘑菇鸡柳奇脆批,酱真系太少喇,食唔到味道,再加上蘑菇鸡柳都好淡,淡淡淡,麻麻地。多宝奇脆批,杂锦批有青椒、洋葱、蘑菇、红肠、意大利肠,似乎都唔系好多乍㖞。整体大路无投诉,,安全稳阵,

多宝奇脆批,杂锦批有青椒、洋葱、蘑菇、红肠、意大利肠,似乎都唔系好多乍㖞。整体大路无投诉,,安全稳阵,芝士香而饼底脆。多款配料互补不足,撞得奇妙而美味,但我唔食青椒及洋葱呢。刚发现仲有个升级版再劲少少架 ﹗超级多宝,有青椒、洋葱、蘑菇、红肠、意大利肠、牛肉、火腿、蘑菇、菠萝,我要试依个 ﹗

蜜糖烧墨鱼丸,烧得微燋香口既外皮,配上蜜糖依旧大受欢迎,好味道 ﹗真系几好食架㖞,烤到金黄微微燋香,真材实料又够弹,无话味道死实或粉口。墨鱼味浓又超弹牙,热辣辣烧得香口,食得过。味道保持高水准,带著烧烤香味个个都非常满意,好味道。烤德国肠一双,麻麻地,有点腍而肉味唔多特出,热狗肠比佢更好味。

烧烤酱鸡中翼,不过不失,我厌个酱太甜又太厚,鸡中翼内外都合格既。辣味烧鸡中翼,只属微辣,对我黎讲太甜,而且个酱非常厚又杰,完完全全包住只鸡中翼,鸡中翼整只淹没其中。食落成口酱,over 左。鸡中翼都算皮光肉滑既,但食两只已经好滞。有朋友仔居然觉得好辣,唔系挂 ﹗焗白汁什菜,我地几三个男既完全无掂过佢啰,只有小云一个食晒去喇。

烧烤酱烧猪仔排骨,肉质够结实,弹牙有咬口,最怕炆都又干又散既猪肉骨。猪肉好有弹性,充满肉汁混上薄薄烧烤酱份外甜美,分得一件系绝对唔系喉啰。非常高质,比 pizza hut 或 After 5 更好。猪肉嫩滑富弹性,不干不散,焗得香喷喷,猪味香浓配上微辣带甜既酱汁,更加美味,连骨都要损得干干净净呢。

香焗鸡上髀,个名咁奇怪既,唔系叫炸鸡啰。可以跟 KFC 一决高下,各有特色,同样美味。炸鸡外皮劲脆,撕开时带著鸡油,令到口感唔太干,而且食落更加香添 ﹗擘尽个血盘大口咬落去,肉汁顿时激射,热辣辣湿润又嫩口,正到企唔稳 ﹗外皮炸得非常甘香松化,最外层脆脆的盖住下面滑溜咽韧鸡皮,非常香口 ﹗加上鸡油散发出既鸡香味,点忍得口呀 ﹗最紧要刚刚焗起,超级 juicy 嫩滑,狠狠地大大啖扯出鸡髀肉,肉汁喷射,一地都系喇,好浪费啊 ﹗好好味呀 ﹗外脆内嫩,肉汁泛滥成灾,鲜甜无比,滴到成枱都系喇 ﹗

鸡肉滑溜都不得了,好似蛋白咁滑呀 ﹗白雪雪鸡肉充满弹性,加上多种香料既味道,一咬想再咬,一只接一只地不停塞入口呢。香焗鸡上髀,即叫即炸,外脆内嫩,撕开脆口鸡皮即见到白雪雪滑溜鸡肉,热辣辣出晒烟仲 Juicy 到晕,香料加香脆加嫩滑加多汁湿润系舌头上打滚,那有唔好食既可能。炸鸡最紧要新鲜出炉,咁就无得输喇 ﹗近日 Jerry 成日想食 Pizza-box,大家就同您一齐食啦 ﹗平时我一个人要 KFC 都要食五六件鸡上髀先够喉架啰,依度够唔够分架?哈哈。

我一向对 pizza 麻麻地,有炸鸡食就够晒开心架喇。蜜糖烧墨鱼丸、辣味烧鸡中翼、辣肉肠牛肉奇脆批、烧烤酱烧猪仔排骨、香焗鸡上髀,除左个鸡中翼太甜外,样样都好味,质数绝对在 pizza hut 之上。

千岛海鲜奇脆批
辣肉肠牛肉奇脆批
多宝奇脆批
千岛蘑菇鸡柳奇脆批
烤德国肠一双
辣味烧鸡中翼
香焗鸡上髀
2013-11-25
30 分钟 (外卖自取)
辣肉肠牛肉奇脆批
香焗鸡上髀