2006-08-11 87 浏览
身为潮州人,近呢大半年先开始钟意食潮州嘢。上、西环一带潮州菜馆林立,有不少都系颇有水准嘅,可能系呢区系旧区,比较多潮州人聚居嘅缘故。是晚我同阿K由佢屋企行到去正街附近,专诚试吓呢度嘅狮头鹅。呢间舖头好细,主要系卖外卖,入到去,客人络绎不绝,墙壁仲贴咗曾特首到此一游嘅相,证明呢度啲嘢响该区有啲口碑。狮头鹅同普通鹅最大嘅分别就系狮头鹅比普通鹅大只好多,而且个头顶好似生咗粒好大嘅瘤咁。我问老板食鹅片用边个位最好食,佢就话什么上部啖啖肉,下部有口感。由于我地听唔明佢嘅口音,所以由佢话事,叫咗五十蚊鹅片同鹅肾。肉比较鞋口,虽然不时,但都可算肥,而且一食就食出鹅味,狮头鹅果然有啲唔同。鹅肾就相当之爽,配上醋料,佐酒一流,如果系醉肾嘅话就更加perfect.埋单六十蚊,几经济实惠。原来呢度碟头饭都只系廿蚊,仲要连例汤,真系抵。