2018-08-02
每次因公事经过佐敦白加士街的时候, 都会吃那间四川粉。 今日想转下口味, 行入少少见到有间专吃burger嘅西餐厅。 价钱唔贵, 除了汉堡还有抵吃午餐,小食。 星期日正值午餐时间, 差不多都坐满人。餐厅 墙壁 刻有许多有心思嘅壁画和装饰, 每张餐枱上更铺上地方色彩瓷砖, 非常之有异国风情。 加上店舖播著欧美流行乐曲, 令假日心情更加轻松愉快。汉堡包有多款 由七十多到三百几元都有,丰俭由人。 我是很专心想吃一个牛肉汉堡, 选了冇咁花巧嘅蓝芝士烟肉牛肉汉堡$108。蓝芝士味道浓厚, 再加上特浓车打芝士, 汉堡牛肉香口得黎很嫩滑有肉味, ,还有一层附上煎得香香的烟肉, 简直系完美配搭。汉堡包选用有芝麻而较厚身焗得硬净少少, 口感一流唔会畀肉汁索腍个包。 所有汉堡包都附设粗身炸薯条, 非常丰富抵吃。香煎澳洲牧场 西冷牛扒配薯条和田园沙律 ($88 ) 包括沙律,薯条,餐汤。是日餐汤:薯仔忌廉红萝卜 薯仔打得很幼滑, 加上忌廉和红萝卜, 健康清甜又美味。西冷扒选了五成熟, 肉质很软嫩, 非常juicy, 肉味唔算太浓,但系近脂肪位很香口很有牛味。 配上芥末酱沙律菜, 中和了油腻的感觉。苹果汁
是日餐汤:薯仔忌廉红萝卜
薯仔打得很幼滑, 加上忌廉和红萝卜, 健康清甜又美味。
苹果汁和橙汁不过不失。 跟餐加八蚊散叫22。
跟歺加了蒜蓉包。 蒜蓉包唔系普普通通 薄切蒜蓉多士咁, 而系厚切且感觉到 包 里面嘅软熟质感, 伴焗熔了的蒜蓉牛油香, 非常美味。
白酒煮青口 $68
白酒汁打上薄薄的芡汁, 富有酒香和薄身红洋葱丝味道, 更渗有香料味, 青口唔会煮得过熟, 啖啖鲜甜同个汁好夹! 个汁太正,尝试用蒜蓉包去蘸, 绝对美味, 酒香加上蒜蓉 好惹味!
食物质素唔错,价钱非常大众化, 汉堡set 尤其抵吃。