2019-11-30
今日有少少赶时间, 所以谂住系Time square附近求其揾间餐厅医肚, 拿拿林食完就番公司继续搏杀。行行下见到呢间门面有少少旧的餐厅, 估计应该系食上海菜, 谂都唔谂就入去了。坐低睇Menu 先发觉呢度食野一D都唔贵, 都会区50-$70左右, 以铜锣湾黎计真系好亲民!我叫左熏鱼煨面, 另外因为餐厅提供茶水, 所以无叫野饮。不过煨面需要等既时间比较耐, 我见隔离枱迟过我落单, 佢地D菜都比我的煨面更早上枱… 赶时间的话叫其他汤面类既食物, 会比较快上枱。熏鱼煨面 ($50)煨面同熏鱼系分开碟上的, 都明白熏鱼的汁如果捞埋落汤入面, 应该会令个汤变到好酸! 先讲熏鱼, 佢既份量真系好多! 有5大旧熏鱼! 仲要旧旧都系鱼肉, 绝无呃秤! 熏鱼的汁系酸醋的味道, 但质地又唔稀, 而且带有些微的甜味, 应该系落左糖去调和, 食落好开胃。熏鱼的外皮较实, 内里则较软身, 我个人比较喜欢食口感教实的熏鱼, 如果可以加长个处理时间, 应该会更好。不过美中不足既系D鱼好多骨, 而且D骨好硬, 食既时候要好小心。至于煨面方面, 有好多菜, 我估计面同菜既比例大概系1:1, 而且D菜系切到细细旧, 好
熏鱼煨面 ($50)
至于煨面方面, 有好多菜, 我估计面同菜既比例大概系1:1, 而且D菜系切到细细旧, 好易入口。面身的粗幼度似米粉, 但比米粉软身, 轻轻咬就会断。另外就系成碗面超大碗, 最后食到好饱都唔哂。