2016-04-27
星期五约埋成班同事黎呢到试下新野听讲$150/位食海鲜打边炉,我地大约7点黎食, 有好多海鲜选择,有三点蟹 、石蟹 、花甲 、 青口、带子、扇贝、蛏子……多到写都写唔晒,而基本打边炉既肥牛、丸类、好多菜、猪肉鸡子……咩都有得打咁济~~我地叫左个鸳鸯煲,一边系清汤一边系沙爹汤底,沙爹汤底唔辣但好香,用黎打边炉D野食好入味,好正~不过海鲜类就好坏参半,蛏子粒粒都有沙, 鳝/鱼类好重腥味,花甲类要靓既可以好鲜甜,不过有D唔靓既都好多沙, 反而青口好大只又无沙,而濑尿虾用黎打边炉都好好食,三点蟹虽然无咩肉食, 但系好鲜甜。食到一半仲有有同事揾到有泥鯭, 成条泥鯭打边炉原来又几好食, 无咩骨啖啖肉~D丸类非常好食, 墨丸 同鱼蛋好弹牙,完全唔系个D雪左好耐硬生生既仲有墨鱼仔同鱿鱼好爽滑,食左好多都好好食~最后因为我地个汤底放左好多海鲜,最后落菜既时候D菜吸收晒海鲜汤底既鲜甜,非常好食~而且D 菜好靓,特别系菜心苗,细细条又翠绿又爽口~ 呢到既汽水啤酒任饮, 仲有雪糕食, 仲要推介既系熟食,虽然熟食唔多款,不过一定要食辣汁濑尿蟹同东风螺 ,佢既辣汁系香辣既, 非常惹味~~~加插一句,~~呢到任食任
听讲$150/位食海鲜打边炉,
我地大约7点黎食, 有好多海鲜选择,
而基本打边炉既肥牛、丸类、好多菜、猪肉鸡子……咩都有得打咁济~~ 我地叫左个鸳鸯煲,一边系清汤一边系沙爹汤底,沙爹汤底唔辣但好香,用黎打边炉D野食好入味,好正~不过海鲜类就好坏参半,蛏子粒粒都有沙, 鳝/鱼类好重腥味,花甲类要靓既可以好鲜甜,不过有D唔靓既都好多沙, 反而青口好大只又无沙,而濑尿虾用黎打边炉都好好食,三点蟹虽然无咩肉食, 但系好鲜甜。
仲有墨鱼仔同鱿鱼好爽滑,食左好多都好好食~
加插一句,~~呢到任食任饮唔限时间,又平又好鬼正呀!
(食完先知假日及星期五$160蚊一位~不过都无所谓啦, 无食到肚痌都回晒本~~)