今日约咗朋友收工喺佐敦食个饭,聚一聚旧👀 朋友就建议去打边炉,但两个人去打边炉其实都叫唔到好多配料,最后索性拣咗呢间一人一锅嘅台式火锅🍲 我一直觉得一人一锅系好伟大嘅发明嚟,对于我呢啲口水洁癖嘅人,可以唔洗同朋友share一个锅🙈 感觉上系衞生啲!😹餐牌上有十二款锅,其中一款系期间限定! 叫套餐价钱系$115,会有一个锅+饭/粗粉丝+冻低糖红茶/绿茶。+$7可以转卤肉饭或乌冬,转其他台式饮品都可以额外加钱。价钱方面我觉得同其他台式一人一锅店差唔多👀 我今次第一次嚟食,当然要试人气推介嘅锅啦😂 试吓水温先🙊 ❤️ 台式麻辣锅 $115唔好见佢好似细细锅,其实配料都几多,有麻辣鸭血、牛肉、爆汁牛丸、娃娃菜、蟹籽丸、芝士鱼豆腐、蛋饺、鸣门卷、炸枝竹、冬菇、金菇、蜂巢豆腐!汤底有得拣大中小辣,我拣咗小辣🙊 汤底几香辣,味道都接近台湾𠮶啲麻辣锅👀 初头觉得唔算好辣,去到后期开始觉得麻😂 几过瘾! 如果食得辣嘅话,可以叫中辣或以上🔥 配料嚟讲,最好食系麻辣鸭血&芝士鱼豆腐!😚 鸭血配上麻辣汤真系完美配搭!另外我仲加咗个$7卤肉饭,真系超饱肚!❤️ 芝士竹轮寿喜烧 $115配料同麻辣锅有些少分别,有芝士

❤️ 台式麻辣锅 $115
台式麻辣锅
台式麻辣锅
卤肉饭

❤️ 芝士竹轮寿喜烧 $115
芝士竹轮寿喜烧
配料同麻辣锅有些少分别,有芝士竹轮、鸡蛋、南瓜、粟米、牛肉、娃娃菜、芝士鱼豆腐、蛋饺、鸣门卷、炸枝竹、冬菇、金菇、蜂巢豆腐!好日式🇯🇵
汤底啱哂唔钟意食辣嘅朋友,味道系甜甜地嘅,唔会太咸。特别想提吓个芝士竹轮,我一咬就即刻爆浆💥辣亲我个嘴仔🙊 原来入面系有流心芝士,几好食!呢个锅我配咗粗粉丝,粉丝索哂啲汤汁,好满足!😝

❤️ 盐酥甜不辣 $22
盐酥甜不辣
甜不辣呈扁平状,口感烟韧。加咗椒盐粉,咸香滋味令人忍唔住一啖接一啖咁食!

❤️ 夜市鸡皮卷 $36
夜市鸡皮卷
平时好少见到有鸡皮卷😲 见到当然即刻叫,鸡皮够薄表面微脆,食落唔油腻。中间嘅肉紥实香口😎

另外仲叫咗一杯热招牌奶茶&热黑糖姜母茶! 比较推荐黑糖姜母茶,我拣咗少甜,姜味够浓够辛辣,好养生😏 啱哂我呢啲寒底体质饮💪🏻

餐厅推荐度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
价钱方面都几抵食,配料又多!店员服务都好好,见燃料烧完会主动帮手换!👏🏻抵赞~

补返其他Menu👇🏻
2021-08-02