2021-07-22
放假约咗朋友行街食嘢,经过见到呢间主打川菜嘅餐厅,而且近排都想食辣野,所以就入去试吓啦。下午两点几,餐厅仲坐满晒客人,都要等5至10分钟先有位,睇嚟餐厅都几受欢迎。餐牌方面,食物款式众多,除咗有午市客饭之外,仲有四川冒菜粉、凉菜、小食、甜品同饮品,价钱亲民。凉拌土豆丝土豆丝口感爽脆,咸香带微辣,非常开胃。凉拌莴笋莴笋清爽新鲜,带微香蒜味。拍蒜青瓜青瓜清甜脆口,拍得够晒入味,酸辣比例啱啱好。我哋分别叫咗两个客饭,饭嘅份量都可以喺手机点餐嘅时候选择多饭少饭或者走饭,非常贴心。川式口水鸡份量都几大碟,鸡肉鲜味嫩滑,口水汁浓郁惹味,麻辣味十足,香气逼人。红烧肉肥肉同瘦肉层层分明,肥肉口感爽口,唔会觉得好油腻,而瘦肉都煮得几腍,几入味,送饭一流。芝士奶盖炭烧乌龙茶芝士奶盖质感浓厚,芝士味道浓郁幼滑,充满咸香。乌龙茶茶味顺口,不苦不涩,甜度适中。芝士奶盖茉香绿茶茶味清香,口感温润,既有天然茶味,亦有茉莉花嘅芬香,唔错。
凉拌土豆丝
土豆丝口感爽脆,咸香带微辣,非常开胃。
凉拌莴笋
莴笋清爽新鲜,带微香蒜味。
拍蒜青瓜
青瓜清甜脆口,拍得够晒入味,酸辣比例啱啱好。
川式口水鸡
红烧肉
芝士奶盖炭烧乌龙茶
芝士奶盖茉香绿茶
茶味清香,口感温润,既有天然茶味,亦有茉莉花嘅芬香,唔错。