2018-12-10 115 浏览
冬天将近, 所以我地就趁水尾去左食返转大闸蟹! 今次拣左呢间放题餐厅, 同平时食开嘅日式放题唔同,佢系有几国嘅野食, 除左有日式寿司刺身,仲有泰国菜;  韩式烧烤同埋蒸气锅,呢排天气转凉加上来紧冬天天气咁冻, 去食返个韩烧或者蒸气锅放题就岩哂!岩岩坐底, 服务员就送左一人一碗汤,好甜又冇味精!当然仲有今次重点- 大闸蟹! 去之前都知道而家已经系大闸蟹季尾, 所以大闸蟹唔算太大只都系预料之内,虽然大闸蟹唔算太大只, 不过都几多蟹膏,几鲜甜, 最重要系可以任食!唔够大只都可以食多几只补返数!我地当然都唔会全晚只系食蟹, 另外都有试左其他嘅菜色,泰国野: 炒通菜好惹味又唔会太辣,(但注意泰式炒菜都系比较油); 泰式猪颈肉都要大推, 非常之香又唔会太干;比我地自己韩烧嘅猪颈肉好食好多! 鸡肉米纸卷就不过不失,略嫌少少干, 但份量好大旧, 仲包左好多莞茜, 真系好似出面泰国餐厅食嘅一样 (出面通常要$60-70蚊一碟);而呢度系可以任食!仲有好多野可以拣, 例如炸虾饼,泰式生虾同泰式炒金边粉等等!好少食到泰菜放题, 钟意食泰国野嘅人一定会好兴奋!食放题当然仲唔少得食寿司刺身, 刺身同寿司都几新鲜

岩岩坐底, 服务员就送左一人一碗汤,好甜又冇味精!

唔够大只都可以食多几只补返数!

大闸蟹任食放题

我地当然都唔会全晚只系食蟹, 另外都有试左其他嘅菜色,

泰国野: 炒通菜好惹味又唔会太辣,

鸡肉米纸卷就不过不失,
而呢度系可以任食!
好少食到泰菜放题, 钟意食泰国野嘅人一定会好兴奋!

放题当然仲唔少得食寿司刺身, 刺身寿司都几新鲜 (试过食放题寿司唔新鲜之余, D饭仲要烂哂><)
仲叫左个三文鱼手卷好饱肚下 (食放题好多人话唔好食手卷/寿司,
因为D饭会搞到好饱, 但系好钟意食日本野嘅我梗系咩都要试下XD)

另外唔少得仲试左韩烧, 叫左猪仔骨, 鸡翼, 鸡排,猪颈肉等等,
建议如果好肚饿或者好心急嘅人就唔好拣韩烧, 真系肉类都要慢慢烧先熟同唔会㶶~而肉类就一般, 可能无咩点腌过, 唔算太入味,
(特别猪颈肉, 建议试下上面介绍嘅泰式猪颈肉好D!)
韩烧

韩烧

由于韩烧实在要等太耐, 我地又冇咩耐性XD
最后都系叫左服务员转左蒸气锅! 我地叫左D海鲜喺上面蒸(非常原汁原味好食), 而海鲜嘅汁可以渗落下面个汤底,我地喺下面烚肥牛午餐肉等, 好鲜味!
海鲜蒸气锅

海鲜蒸气锅

任食放题

放题当然仲唔少得甜品, 有雪糕雪条同糯米糍任食,
仲有好多唔同款式嘅糕点甜品

平日7点后食大闸蟹放题只系$388一位,
就可以任食大闸蟹又可以食埋泰国野, 日本野,韩烧同蒸气锅打边炉喇!

任食放题

P.S. 要提一提服务员嘅态度非常好,
韩烧时见我地个底㶶左就好快主动帮我地换左个炉, 我地由食韩烧再要求转蒸气锅佢地都好帮忙,
唔会黑面或者唔理你, 值得一赞!
2018-12-05