2023-12-22
半岛冰室系一间位于炮台山嘅茶餐厅,因为啲嘢食唔贵,又够大份,味道仲要唔差,所以早排喺北角附近做嘢都去食咗几次半岛,仲带埋唔同嘅同事去食,个个食完都话抵食🤭 试过有两次下午茶时段去食都系要排长龙,因为下午茶都有饭餐,只系40几蚊,饭量同午餐一样,而且包埋嘢饮! 有次我哋人多要等两张枱都埋单先有位,侍应好好人咁帮我哋落定单,之后我哋一坐低就光速上菜⚡️🤣后来睇返社交平台先知原来佢哋每两日会换一次午餐餐牌,之前仲有出过原只大闸蟹蒸肉饼饭、红烧乳鸽配蜜汁叉烧饭等,喺其他茶餐厅比较少见🤤•🥢 葱油鸡髀煎蛋饭 $42 (下午茶餐)虽然佢系下午茶餐,但其实佢个份量同午餐差唔多咁大份!鸡髀好大只,系无上粉浆咁炸,炸到鸡皮好香脆!切开入面啲肉仲系好juicy🤤 (挂住食唔记得影多两张相🫢) 葱油爆得好香,亦唔会太多油,加埋荷包蛋同豉油汁,捞饭真系劲惹味!🤤•🥢 女神餐 (特浓蕃茄手切封门柳通粉 配香煎火腿、炒蛋、牛油多士) $53蕃茄汤落咗好多蕃茄同洋葱,饮落浓郁鲜甜🍅 封门柳厚薄适中,虽然唔多,只有三至四块,但口感软嫩肉味香浓👍🏼 通粉口感稍腍,但好索汤😛炒蛋嫩滑;火腿就略嫌煎得唔够~ 但真系要特别一赞
🥢 葱油鸡髀煎蛋饭 $42 (下午茶餐)
蕃茄汤落咗好多蕃茄同洋葱,饮落浓郁鲜甜🍅 封门柳厚薄适中,虽然唔多,只有三至四块,但口感软嫩肉味香浓👍🏼 通粉口感稍腍,但好索汤😛炒蛋嫩滑;火腿就略嫌煎得唔够~ 但真系要特别一赞两块牛油多士!🤩 真系无乜喺茶餐厅见过烘到咁金黄同脆口嘅多士!😍
🥢 半岛公司三文治 $43 (下午茶餐)
公司三文治嘅馅料好丰富,有煎蛋、餐肉、火腿、生菜、芝士、生蕃茄(走咗🫢),比较特别嘅系个加咗生洋葱嘅秘制沙律酱,味道酸酸甜甜,带点洋葱嘅微辣,配埋一齐几fresh🤤 面包亦都烘得几均匀脆身👍🏼
🥢 香煎厚切牛西冷 配松露蘑菇饭 $68 (午餐)
午餐竟然有厚切西冷扒食,仲要只系$68!上菜嘅时候见到块扒几乎长过只碟,真系好惊喜🤩 而且西冷扒嘅质素真系不错,生熟度约7-8成,切开只有微微粉红色,但系口感都唔会好韧,都算易咬,而且都几有肉味👍🏼
松露蘑菇汁嘅份量非常多,够捞晒成个饭,蘑菇味同松露味适中,捞饭好食,配牛扒都唔会太抢味~