2018-03-24
之前同朋友gathering听佢讲湾仔有间好抵食嘅餐厅*Double Tree*汤+前菜+主菜+甜品都系百几蚊!不过唔系住港岛,又唔系湾仔番工所以一直冇机会试。呢日特登相约朋友叫佢带我去见识下有几抵食!🍴成个餐包左前菜🥗汤🥣甜品餐汤蕃茄汤同龙虾汤都好饮呀,龙虾汤几creamy,又真系有龙虾味!香浓芝士焗扇贝扇具焗得还算不错,只是扇贝不算大烟三文鱼香芒沙沙Smoked Salmon with Mango Salad正正常常嘅沙律,加左椰果嘅杂果沙律好耐冇食😂系细个嘅回忆呢👶🏻炭烧美国安格斯肉眼扒($198)Grilled US Angus Rib Eye Steak安格斯肉眼扒🍖草根特别点咗5成,仲特登同店员讲草根中意食生少少嘅牛😂(不竟中过太多次伏,真系唔想再食d硬过草根条命嘅扒🙈)🐂肉眼扒切开🔪都有5-6成左右啦,草根都想赞下牛肉生得嚟唔多血水,调味足够,唔需要再点汁都够味。近脂肪嘅位真系几嫰几滑,虽然部分较薄嘅肉有少少干,不过整体上都算唔错👌🏻可以拣配饭/意粉/薯菜,薯菜不错,用焗薯代替炸薯,健康唔油腻,仲有茄子🍆、车厘茄同豆做配菜。不过草根最后想讲句,呢到嘅羊🐑比牛🐂更出色啊😆🤟
汤+前菜+主菜+甜品都系百几蚊!
不过唔系住港岛,又唔系湾仔番工所以一直冇机会试。
呢日特登相约朋友叫佢带我去见识下有几抵食!
🍴成个餐包左前菜🥗汤🥣甜品
餐汤
香浓芝士焗扇贝
扇具焗得还算不错,只是扇贝不算大
烟三文鱼香芒沙沙
炭烧美国安格斯肉眼扒($198)
安格斯肉眼扒🍖草根特别点咗5成,仲特登同店员讲草根中意食生少少嘅牛😂(不竟中过太多次伏,真系唔想再食d硬过草根条命嘅扒🙈)🐂肉眼扒切开🔪都有5-6成左右啦,草根都想赞下牛肉生得嚟唔多血水,调味足够,唔需要再点汁都够味。近脂肪嘅位真系几嫰几滑,虽然部分较薄嘅肉有少少干,不过整体上都算唔错👌🏻可以拣配饭/意粉/薯菜,薯菜不错,用焗薯代替炸薯,健康唔油腻,仲有茄子🍆、车厘茄同豆做配菜。不过草根最后想讲句,呢到嘅羊🐑比牛🐂更出色啊😆🤟🏻
纽西兰烤羊鞍($188)
New Zealand Grilled Rack of Lamb
另外一个主菜拣左羊鞍🐑,一客有3件,同样可选配饭/意粉/薯菜。羊肉系意料之外地出色🤤(因为上网睇过好多人话呢间食物一般🙈),但草根👩🏻👧🏻今次食过认为羊烤得唔老,所以食落软软嫩嫩之余👍🏻仲系Juicy💧嫁。不过羊脂同肉比例5:5,所以会肥d,亦可能因此好够骚香👅中意食羊嘅一定中意佢个余韵💯质素都唔错嫁🙆🏻♀️。薯菜中嘅芝士碎焗薯角🥔真系唔错😋,另外仲有车厘茄,豆🥦同茄子🍆做配菜。
北海道3.6焦糖布甸
焦糖布甸的焦糖做得很薄很脆,颇具惊喜😌但布甸味道较单一,系合格水准,只系口感未算细嫰。
美式蓝苺芝士饼
芝士蛋糕比较干🍰,但味道颇重芝士味,还带点芝士咸香🧀,味道同平日只有cream cheese味的芝士蛋糕不同呢,颇特别👅
芝麻泡沫咖啡☕️ ($28)
Sesame Cappuccino
睇到餐牌发现餐厅独有的芝麻饮品系列,第一时间点左。今次都系草根第一次饮芝麻+咖啡嘅组合,上面嘅芝麻粉几香,加埋咖啡味道都几Match❤️可能因为仲落左少少可可粉,搞匀之后味道好似Mocha😍
芝麻好立克 ($28)
Sesame Horlick
相比起芝麻泡沫咖啡☕️,呢一杯明显软失色,味道较单一地甜,都系建议大定点芝麻+咖啡嘅组合😌
原本见有d食评话味道一般,仲有d担心。但亲身食过后真系觉得不错呀