2019-01-20 18 浏览
餐厅系厚福街地舖,蓝白色的门牌很注目,店内装修简洁。我地点了什绵汤河、海南鸡饭、青咖喱软壳蟹、炸米饼同埋两杯青柠红茶。什绵汤河店员介绍汤底用好多种材料熬成,完全冇落味精,仲教我地先喝啖汤再食河粉,然后可以试落醋、辣汁、辣椒粉同埋糖,汤会变成完全不同的感觉。我地跟著照做,果然不错,有少少好似肉骨茶嘅味道。汤河是阔身的泰国河粉,都几滑,材料都很多,有牛丸、墨鱼丸、鱼旦、鱼片、扎肉、炸猪皮同埋好多爽口芽菜。海南鸡饭个姜蓉酱有辣有唔辣,我哋拣左辣,都几惹味。鸡肉有好多件,油饭分量亦大,都几抵食。跟饭还有碗椰子鸡汤,都几有惊喜,虽然系鸡汤,但都几清唔油,有椰子香味,饮得到冇落味精。青咖喱软壳蟹配炸米饼青咖喱原本有跟碗饭,但我哋惊太饱,就转左要炸米饼。青咖喱辣度啱啱好,茄子软滑,吸哂青咖喱汁,好惹味。主角软壳蟹算大只,见到有完整一只,平时食到嘅通常都有层厚炸粉,呢度就唔同,冇厚粉,所以不肥腻,食到啖啖蟹肉,正。炸米饼亦都好干身香脆,用黎沾咖喱汁食一流,完部材料摆在上面食都好正。
餐厅系厚福街地舖,蓝白色的门牌很注目,店内装修简洁。

什绵汤河

海南鸡饭