2018-02-15 670 浏览
仲有几日就过年了,放工扑左去花墟,打算入番盘靓水仙同兰花贺新春。点知人多到爆,离远已经见到人山人海,涌入花墟果条窄窄的巷仔。见势色唔对,我地当机立断,一于响附近医左肚先,打算等之后人潮散左再去。行行下见到一间餐厅好似几好,门口仲大大块招牌写住$688 for two 情人节套餐,有沙律、有餐汤、有主菜、有甜品仲要各两款真系好抵㖞。佢格局似传统西餐,但都冇就住呢个《掠水节》趁火打劫,认真抵赞。虽然未到情人节,但系我哋都俾佢吸引,入左去试吓。  时间尚早啱啱好唔使等位,个场唔太大,但系都舒适好坐。装修好雅致,墙上面有好多船,令人感觉好似置身中古时代船舱里面食野咁,气氛一流。望望餐牌,我最喜爱的牛同羊都 sold out,咁今日唯有锯猪了,我地仲叫左几款嘢食一齐share。首先是餐汤同餐包有惊喜㖞!个汤好浓好重料,一放低已经闻到,有好浓郁的牛肝菌味餐包系面包条同脆口面包片,配上芝士酱,一流。面包用来点汤都唔错,如果份量多DD就正啦!呢个沙律很特别,除左沙律菜之外仲加左芝士粒粒 (feta cheese?) ,仲有香味格外特别之青橄㰖,加上沙律油之调味 ,清新健康又开胃,同一般响香港食到的唔同

首先是餐汤同餐包有惊喜㖞!

[牛肝菌忌廉汤 $38]
个汤好浓好重料,一放低已经闻到,有好浓郁的牛肝菌味

牛肝菌忌廉汤

[希腊田园沙律配 Pita bread $58]
呢个沙律很特别,除左沙律菜之外仲加左芝士粒粒 (feta cheese?) ,仲有香味格外特别之青橄㰖,加上沙律油之调味 ,清新健康又开胃,同一般响香港食到的唔同。佢仲伴有四小片 pita bread, 是薄薄的一种,揾唔到个袋 。沙律味浓,面包味淡,呢个配搭真不错。
希腊田园沙律配 Pita bread

[炭烧西班牙极黑豚架佐无花果肉汁 $208]
上枱既时候,见到啲黑豚架仲出紧烟热辣辣。呢款黑豚架,烧起上嚟好香口。肉质亦都好淋,用刀轻轻一切就已经切开了。食落好有猪味,完全唔鞋。黑豚架冇调味,再点吓佢配的无花果汁,甜甜地,但唔算好夹。配菜有鸡脾菇、翠玉瓜、同埋焗薯,都烧得好鲜味一啲都唔失色。
炭烧西班牙极黑豚架佐无花果肉汁

[炭烧顶级西冷牛扒配彭马芝士鲜忌廉宽条面 $168 ]
虽然冇牛扒锯,但竟然会有炭烧西冷芝士宽条面,都几创新。
牛扒都真系有足全块,好淋。阔条面充满芝士味好正,食完好饱。
炭烧顶级西冷牛扒配彭马芝士鲜忌廉宽条面

最后是餐饮热奶茶,茶包比较淡及水唔够热。有少少失色。

我哋食完呢餐烛光晚餐之后,人朝终于散去啦。我哋当然唔执输,入花墟大扫特扫啦!
希腊田园沙律配 Pita bread
炭烧西班牙极黑豚架佐无花果肉汁