2019-02-10
近年唔少茶楼都相继结业,要揾好食既点心茶楼真系唔系咁易,不过呢排比我地揾到系黄埔一间叫名馆既点心小馆,非常值得同大家介绍下☺️地点非常就脚,基本一出黄埔站就到,好似中环同铜锣湾都有分店~店舖唔系传统茶楼格局,系新式既点心菜馆,但系菜式选择都几多,基本茶楼会叫到既都应有尽有😎不过难得黎到,我地就试左佢比较特别既菜式同大家介绍下~ 🔸镇江水晶肴肉 ($48)水准及得上一般上海菜馆,啫喱状既肴肉加左小小葱花同浙醋,非常开胃🤤🔹蜂蜜柚子虾球 ($78)黎到都几大碟,虾球有差唔多十只,仲只只都好大只,外皮炸到金黄色,卖相好吸引😍蜂蜜同柚子好有特色既酸甜酱汁,更加突出虾既鲜味,唔错👍🏻🔸大良鲜奶脆网卷 ($48)大良炸鲜奶大家都应该有食过,外皮多数都系用炸浆制成,而呢到用既系脆网卷包住嫩滑既鲜奶,口感更加松脆😀😀🔹私房黄金球泡饭 ($78)黎到我地最惊喜既一道菜,可以讲系新奇又好味😍😍正常泡饭或者汤饭,饭都会比较软身无咩咬口,浸得耐仲可能会有稀烂既感觉,但系呢道菜系将饭事先搓成球状,再炸成黄金球 (一开始我地见只系得汤无饭仲以为人地上错菜😂😂😂)将黄金球拆开,同汤一齐进食,感觉非常特别,一部份系正常
不过难得黎到,我地就试左佢比较特别既菜式同大家介绍下~
镇江水晶肴肉
🔸镇江水晶肴肉 ($48)
蜂蜜柚子虾球
🔹蜂蜜柚子虾球 ($78)
蜂蜜同柚子好有特色既酸甜酱汁,更加突出虾既鲜味,唔错👍🏻
大良鲜奶脆网卷
🔸大良鲜奶脆网卷 ($48)
大良炸鲜奶大家都应该有食过,外皮多数都系用炸浆制成,
而呢到用既系脆网卷包住嫩滑既鲜奶,口感更加松脆😀😀
私房黄金球泡饭
🔹私房黄金球泡饭 ($78)
黎到我地最惊喜既一道菜,可以讲系新奇又好味😍😍
将黄金球拆开,同汤一齐进食,感觉非常特别,一部份系正常既汤饭,但系外表炸脆左既又好似食紧饭焦咁😮
脆同软既口感加埋汤汁,味道一流,真心值得一试😚😚连平日对泡饭冇好感的🙆🏻♀️都赞不绝口!
😋味道 9/10 😍回头指数 9/10