2020-07-11 103 浏览
今日去咗上环探个朋友,晚饭时间佢带我嚟呢度食话系米芝莲推介,间铺头喺嘉咸街,沿住斜路经过啲摊档行上少少已经揾到。 我哋一人嗌咗个一人套餐,叫咗泰式炒金边粉 ($98) 同菠萝海鲜炒饭 ($118),跟餐嘅小食同饮品,要咗香茅鸡翼、串烧鸡肉、泰式奶茶同埋泰式柠茶。餐前有个汤附送,个汤入面有冬瓜同芫茜,热辣辣,清清地又几开胃。 饮汤之际,各样嘢食好快嚟到啦。鸡翼香茅味都几香,都几好食, 不过如果个鸡翼再肥美大只啲就好啦。 个鸡肉串烧都几好食,肉质juicy松软,而且个鸡肉冇雪味。 个泰式金边粉 一上碟香喷喷, 捞埋啲花生一齐食, 好开胃好食,啲虾都几爽口, 唔系平时出面唔好食𠮶啲霉霉哋。 不过如果个金边粉再烟韧少少就完美喇 。个菠萝炒饭嚟喇。职员话平时系有菠萝装住嘅,但系而家暂时用碟上代替。 个炒饭外表睇落都唔知里面原来有好多𩠌, 捞埋肉松、腰果、腊肉粒、提子干、青口、虾、鱿鱼同埋碎蛋 一齐食,口感好丰富! 好快就食晒啦!饮品方面,泰式奶茶个茶底同港式嘅系唔同嘅, 饮落觉得几特别。 最后仲有甜品! 系好迷你嘅椰汁糕,味道清甜都好ok。 两个人埋单大概二百蚊左右,喺中上环嚟讲算系几抵食,地方

饮汤之际,各样嘢食好快嚟到啦。

个鸡肉串烧都几好食,肉质juicy松软,而且个鸡肉冇雪味。

最后仲有甜品! 系好迷你嘅椰汁糕,味道清甜都好ok。

两个人埋单大概二百蚊左右,喺中上环嚟讲算系几抵食,地方都干净,服务唔错,店员有礼貌, 舖头入面个洗手间都好企理,只系细咗少少。另外, 喺疫情期间,铺头安排客人入座方面做得唔错,喺间舖唔多人嘅时候会尽量将客人隔开少少咁坐。

如果下次再嚟中上环,都会想再嚟食,下次要试下佢啲小食。
2020-07-07
  • 泰式炒金边粉