2025-01-14 286 浏览
泰国大城船面 Ayutthaya 🇹🇭📍 铜锣湾谢斐道483-499号新城大厦地下G&H号舖 🚶🏻‍➡️ 铜锣湾站C出口行5分钟就到 ⏰ 等候时间: 即时入座 (大概18:45到)💰 埋单两个人总共$226 (冇加一)今次我地嗌咗二人餐($198),系Course A + B + C 各拣一个𩠌。二人餐入面只包𩠌唔包野饮。但咁岩见到餐牌后面写住晚市(18:00后)野饮半价,所以即刻嗌咗两杯泰奶嚟试下!即刻睇下我地两个食咗啲咩:• 泰式游船浓汤河 🥢 汤底浓郁,可以拣猪或者牛。船面入面有猪润、猪肉丸、猪肉片同炸脆脆等多种料,船面都几大碗,两个人share啱啱好!加上侧边嘅酸辣汁,令到成碗船面更加好食同惹味!• 泰式炒通菜 🥬通菜口感爽脆,搭配饭食一流,但真系真系太辣啦!如果食唔到辣嘅朋友,可以问下可唔可以少辣。如果唔系,可能就会食得有啲辛苦。• 碎肉生菜包(猪) 🌶️ 肉碎酸辣多汁,虽然调味稍为唔够。生菜尾端有啲苦味。由于生菜系成棵上,食起上嚟唔太方便。转另一款生菜可能会更好。• 泰式奶茶 🥤 味道一般,口感顺滑亦唔会太甜,口感上可以再厚啲。值得一提嘅系晚市野饮半价,一杯泰奶只系
泰国大城船面 Ayutthaya 🇹🇭

📍 铜锣湾谢斐道483-499号新城大厦地下G&H号舖
🚶🏻‍➡️ 铜锣湾站C出口行5分钟就到
⏰ 等候时间: 即时入座 (大概18:45到)
💰 埋单两个人总共$226 (冇加一)

• 泰式游船浓汤河 🥢
泰式游船浓汤河

• 泰式炒通菜 🥬
泰式炒通菜

• 碎肉生菜包(猪) 🌶️
碎肉生菜包

• 泰式奶茶 🥤
味道一般,口感顺滑亦唔会太甜,口感上可以再厚啲。值得一提嘅系晚市野饮半价,一杯泰奶只系14蚊!CP值极高!呢个价钱真系冇得要求咁多。
泰式奶茶

整体嚟讲,呢间泰式餐厅算系几抵食,两个人食得好饱。虽然呢间餐厅嘅CP值好高,但唔会特登嚟铜锣湾食。如果系附近返工返学,绝对可以试下呢间餐厅!虽然啲𩠌冇话特别出色,但胜在够抵食!
泰式游船浓汤河
  • 泰式奶茶