2018-01-06
之前都已经食过呢间妈咪鸡蛋仔,不过第一次喺元朗店食,周日下午唔算好多客人,其他分店嘅人龙夸得很。妈咪鸡蛋仔嘅分店愈黎愈多,听过唔少人话唔同分店水准有差异,咁我地唔系帮衬过好多,所以比较唔到。餐牌供应鸡蛋仔,口味选择丰富,朱古力、白芝麻、香蕉、芝士、肉松、抹茶、咖啡、紫菜、粟米、有机栗子、紫薯等,定价$16-30。格仔饼款式就少啲,都系原味、咖啡同抹茶,定价$18/22。另外有加配饮品优惠,不过我对饮品兴趣不大。抹茶朱古力鸡蛋仔 25:花多眼乱下喺香蕉同抹茶之间挣扎,交由另一半落决定。鸡蛋仔即叫即整,等左大约15分钟,呢度嘅鸡蛋仔好易认,成底摊平,一睇就知系妈咪出品。鸡蛋仔都算热辣辣,边位会比较脆口,里面软熟,可以完整剥出一粒粒。蛋浆加左一半,属于比较厚身,唔会空心,但亦都唔会似鸡蛋糕,钟唔钟意就视乎个人口味啰。有啲人钟意空心脆口,有啲人钟意实心,我个人都钟意呢种半满口感,食完会有饱腹感的。点左抹茶朱古力味,其实抹茶就唔系话好浓,单点唔知会唔会突出啲,可能添加左朱古力分薄左。但有点奇怪,我食左好几粒都有紫薯味道,唔知系咪我思觉失调。(可能上一底嘅客人点左紫薯?)鸡蛋仔比起以前贵左,胜在口
鸡蛋仔比起以前贵左,胜在口味多左,总有一款啱你挂。