2014-06-06
昨天约左朋友去屯门UA睇戏,睇8点钟,本来谂住系戏院对面食乌冬的,朋友话听说的拉面还好味,咁我地就去食拉面啦. 我都唔知原来开了一间拉面店系呢度添.店子小小的,但系都好有日本FEEL呀,布置及装修都有用心思呀. 不用等位, 餐牌好似报纸咁,几特别呀. 选择唔系好多,有几款拉面,有几款小食,饮品几款, 店员先送上两杯茶, 茶系有少少麦味的,几GOOD.我见到猪软骨好似好吸引咁,就叫呢个,朋友食雪印牛油叉烧,本来想另加钱食溏心蛋的,但系原来猪骨汤底已有半只溏心蛋跟,咁就唔使另外再叫.等左唔系好耐,拉面热辣辣送到. 份量适中, 我们跟住拉面达人的指示去品尝, 先用鼻闻下碗拉面,然后饮一啖汤,之后再加特制的芝麻及黑椒,再加了少少蒜蓉,然后可以食拉面及配料,最后饮晒D汤.拉面好香,汤底好浓,我的猪软骨好淋身好入味,好有骨胶源呀,D汤面有一层薄薄的膜的呀. 猪软骨肥肥地,唔算好大件,有3-4件左右,好好味. 一咬落去即刻可以咬开,入口即刻溶化, 配料有一些葱丝. 拉面都弹牙,爽口的, 份量亦很足够, 溏心蛋好好味,半生熟,蛋黄还是半透明的质感. 朋友话佢个碗雪印牛油,系有一旧牛油系度,捞落D汤度架
拉面都弹牙,爽口的, 份量亦很足够, 溏心蛋好好味,半生熟,蛋黄还是半透明的质感. 朋友话佢个碗雪印牛油,系有一旧牛油系度,捞落D汤度架,好香好浓,佢的还有粟米添呀.
价钱合理,服务良好.