上次饮野识左个男仔, 今晚约我出去食饭, 佢问我嫌唔嫌西环远? 有间法国餐厅唔错, 吃完饭仲可以行下海旁公园!? 哗, 选法国菜.... 唔通约女仔一定选法国菜稳阵? 饭后散步都谂埋, 嘻嘻…甘识做,即刻加印象分! 我地约左系坚尼地城港铁站等,行几分钟就到, 见到海,已感到浪漫气息, 为纪念我地既第一次 Dating , 我决定好好写下今次晚餐既细节,将环境 & menu一齐拍底。跟住当然系先红酒两杯啦!!店员服务很好笑容亲切, 令我们紧张的情绪放松了不少, 店员问有无兴趣试下今日既special- 圣子, 然后配个沙律同磨姑汤. 由于初次 dating, 基本上店员介绍咩我都点头同意话 ok, 以示大方得体既一面, haha头盘先黎圣子和 Caesar Salad, 主菜方面,我怕唔饱,叫左 Loster Risotto 圣子果然系好新鲜弹牙!!平时中式圣子系蒜蓉蒸, 呢款稀稀的白汁,带出左圣子既鲜甜就!好想食多只!! 材料丰富既 Caesar Salad 来了, 都系白汁底, 两款一齐食, 又夹又滋味  磨姑味好浓好好味,汤身一点也不 "结",不会令人感到 "饮汤都饮滞左:.佢叫左

圣子
caesar
Caesar
磨姑 soup
佢叫左牛柳,分左一旧俾我。牛肉的肉质幼嫩,一砌就断, 像 BB 牛肉甘。咬落有肉汁, 好好味!! 所以估佢都好中意, 佢一下就食晒。怕佢唔饱, 我分左我的Loster Riaotto俾佢。 呢个 Loster Riaotto 真系要大赞, 龙虾味浓郁, 加埋其他海鲜真系鲜甜到唔信, 原本问佢仲要唔要,佢居然话因为太 "结" , 再食有点腻, 够了㖞, oh,系我太大食定重口味得滞, 我一个人居然食晒!
Onglet
loster Risotto
Loster Risotto
最后上甜品, 只系听到店员话有 Lemon 味既咩, 同 Apple 味既咩,甘就 order Lemon 既咩啦!!
Lemom Pie
食饱饱,当然海边散步去, 呢个节目真系既必要配套, 西环睇海居然甘方便, 无得输!!
2015-04-24
圣子