2008-10-12
知道佢嘅存在唔系因为被阿「蔡sen」吹一吹,而系佢本身都长期晌本地饮食杂志系咁买广告,兼送9折扣优惠券!有朋友试过佢个二人优惠套餐话抵食,又几得,所以一心走去试吓!个套餐有成7样嘢食,加埋嘢饮,份量又好够,而且部份菜式又有得拣,几就番晒香港人心态:又多又有得左拼右砌。1. 咖喱饭 / 牛扒饭 / 鳗鱼饭 / 普通拉面:任拣两款,之前朋友话个咖喱饭得好少,鳗鱼饭就好正,所以要咗鳗鱼饭同普通拉面。个鳗鱼饭果然正㖞,烧得油润甘香,珍珠米粒分明好咬口,反而个拉面就少少失望,其实佢系普通嘅叉烧拉面,猪骨汤底,失望在于D面腍晒身。2. 明太子沙律 / 蟹籽沙律:钟意蟹籽多D,咬落去卜卜口感,所以要蟹籽沙律,细细一兜仔,够我哋一人一啖,味道都系咁啦!3. 牛油炒草菇:又系细细碗,不过草菇细细条,炒埋都有几多,但系似乎牛油味唔系好够,唯一系觉得佢好够镬气!依度D师傅都有用中式镬哩炒嘢。4. 虾饺子 / 饺子:饺子又系佢哋人气嘅推介,贪人嘅我梗系要虾饺子啦,一客有5只,而且每只饺子用原只草虾哩整,卖相几讨好架,皮都好薄,可惜上枱时唔多够热辣辣,扣咗好多分!5. 炸蚝 / 刺身:想试炸物,睇睇佢哋做成点,
5. 炸蚝 / 刺身:想试炸物,睇睇佢哋做成点,就拣咗炸蚝。依个真系唔错,粉浆系炸物嘅灵魂,佢哋都做得够薄,蚝相信都够新鲜,因为蚝味都几突出,一客仲有成4件添,无拣错。
6. 串烧 / 烧鱿鱼:轮到个烧物,三心两意添,因为想食串烧鸡翼鸡软骨,但又见隔离枱嘅烧鱿鱼好正咁,卒之要咗后者,因为原条鱿鱼烧,好大条,平时都好少食。配照烧汁哩烧,好够味,最重要系D鱿鱼咬落唔韧,唔错!唔错!
7. 饮品有果汁酒、汽水同啤酒,唔使讲,贪新鲜梗会试吓D果汁酒啦,一罐白桃味,一罐巨峰味(即系提子),矮矮细细咁一罐,酒精度唔高,易入口,贪过瘾不妨一试,味道就一般,个人觉得白桃好过巨峰!
其实话就话2人套餐,我哋3个人食(2女1男),无额外加嘢都够㖞,点都叫食日本嘢,有拉面有饭、又有烧物、炸物……平均每人都系$83(用埋9折扣优惠),你话抵唔抵喇!整体质素都唔错架,只不过,讲味道好似个拉面咁,又真系未至于好似「蔡sen」咁讲到全港最好食嘅北海道拉面。佢标榜最正宗北海道拉面,小弟未去过北海道,就算去过亦未必知点为只最正宗,但系都明白食嘢好个人化嘅,有人钟意食爽口嘅苹果,点知又有人钟意食「粉」嘅苹果,总之食得开心就得啦!