2010-01-25
我系napoleon既超级fans!食过paris既作品~一试爱上..誓要寻找最好食既拿破仑!好食既宗旨系:新鲜既酥皮唔会有水气~要crispy松化脆口+蛋香奶油味既custard!而非cream+sponge cake!mille feuille $35<---黎到第三十一...系呢间新开既paul lafayet!哗~第2次先食到丫~所以我都一早就打去叫个令女留返一件比我!哈哈讲返件饼先~先讲个皮~先用个叉试下拮落去~系唔得既~即系佢都算实既~跟住闻一闻~哗!好香好甜~佢面层唔似系用左焦糖~而系一种好似麦芽糖咁既味~但佢又唔似gelare果只咁难食~食第一啖先~嗯...好难形容呀!虽然佢系偏实~但酥皮系脆既!望真d内层系见到酥皮有升起既~即系有空气既~而觉得佢实既原因应该系佢面果层麦芽糖喇!但系好味既!味道好重~好香~!到讲custard吉士喇~我只系略嫌唔够冻~可能系新鲜出炉既关系啦~所以个形状就唔系咁美观啰~好似就咁搽左d花生酱咁既样~之但系呢~虽然custard冇加vanilla seeds,但custard味道超好味!!!!好香好甜~~~牛油呀蛋味呀..样样都做到好
mille feuille $35
讲返件饼先~
先讲个皮~先用个叉试下拮落去~系唔得既~即系佢都算实既~
但佢又唔似gelare果只咁难食~
到讲custard吉士喇~我只系略嫌唔够冻~可能系新鲜出炉既关系啦~所以个形状就唔系咁美观啰~好似就咁搽左d花生酱咁既样~之但系呢~虽然custard冇加vanilla seeds,但custard味道超好味!!!!好香好甜~~~牛油呀蛋味呀..样样都做到好好!男朋友食左一啖都话好味呀!!
我都系食完先睇返张单,原来一件系35蚊~不过其实我觉得都值既~
系lafayet食既话要5.5euro呀!而我都见到个大厨一面~仲同佢讲左句Bonsoir!
creme brulee,法式焦糖炖蛋(大)$30
除左charlie brown cafe既creme brulee我会食之外~我谂呢度系第2间喇!
原来佢仲有细size既~哗抵呀!!!你买既时候佢仲会即场用火枪烧~面层应该一早放定左d糖系上面~烧完一食~哗~超好味呀!!!不能形容的好味~!而入面一pud落去呢~都系觉得佢唔够冻..唔知系咪岩岩用火枪烧左一烧既关系呢~不过overall都系水准之作!好creamy~好smooth~不过d vanilla seeds可以再均匀一点就更好了!再讲多一次~佢面层d糖实在太好味了!不是一层的,而是均匀的,总之好味!
craquelin au chocolat$35
中意食朱古力既人就唔好错过喇!不过1个人食都几heavy呀~朱古力好smooth~令我谂起paris饮既hot chocolate~又浓又滑!而个底呢~类似脆饼咁但又唔系㖞!比zoe既zoe cake同fine foods既hazelnut chocolate cruch个饼底更特别!喜欢的朋友就要一试了!
nice try!
希望可以快d试埋九龙城tony wong/半山vanilla/cova/鸭利洲kiwi sweets就可以比较下hk最好味既napoleon啦~