2021-05-26
上环苏杭街出名多cafe,今次介绍既呢间cafe,系上年四月开业,主打高质精品咖啡,最出名系佢地拿手既3D立体拉花咖啡,图案仲有好多选择。餐厅门面系湖水绿色,上次食喇沙都有经过见过依间餐厅门口好靓,一边环境行工业风,除咗可以见到有几个酒柜,提供唔同年份唔同产地嘅红酒、白酒、气泡酒,可以配合唔同嘅嘢食,仲见到唔少Ironman 既figure,装修唔马虎几有特色,钟意marvel嘅人有福,餐厅主要播住欧美歌曲,边食边听几写意。虽然佢叫Friday cafe,但我系星期六先有机会试呢间餐厅。餐厅喺两点半之前都系午餐嘅餐牌,叫咗一个意大利饭同有👍既油封鸭髀试下。-1️⃣ 油封鸭脾配提子红酒汁伴炒杂菜 💰158(👅: 7.5/10)鸭脾嘅肉整到非常嫩,鸭肉好易骨肉分离,轻轻用叉好易就可以分开啲肉,食落食得出鸭肉嘅味,但唔会话食到骚味,啲肉都唔会话好肥腻,佢隔离仲有个提子红酒汁,点左更加惹味,有小小油香味,不过如果鸭肉同鸭皮可以再入味啲,唔使靠红酒汁会更好。隔离嘅配菜都丰富,有炒杂菜、椰菜花、薯仔、茄子等等,都有炒香过同有调味,几钟意薯仔同茄子,食落有少少咸味。-2️⃣ 森林牛肝菌汁大啡菇意大利饭 💰1
油封鸭脾配提子红酒汁伴炒杂菜
2️⃣ 森林牛肝菌汁大啡菇意大利饭 💰118(👅: 8/10)
森林牛肝菌汁大啡菇意大利饭
比起牛油封鸭脾我更加钟意意大利饭。牛肝菌汁味到几香,渗入意大利饭每一寸,同意大利饭配合得好好,调味适中唔会过咸。
意大利饭都有一定程度嘅硬度,唔会话太过湿润太过腍,有一定程度嘅湿润但唔会湿到烂晒,唔会有过多嘅水份,意大利饭咬落几烟韧,中间仲夹杂着啲杂菇,食落唔单调而且几有菇香,比起意大利饭我觉得上面嘅大啡菇更出色,调味得好而且有轻微烤过黎,食落入味。
3️⃣ 3D Chocuccino +💰45(👅: 8/10)
❗️星期一至六1400-1900提供
呢度系呢间cafe招牌3D拉花,就算唔饮咖啡既人都可以试,因为随左cappuccino同mocha,可以拣chocuccino(朱古力),拣完下面饮咩可以拣拉花图案。系menu上见到有9个选择,比较人气既系布甸狗同双猫拉花,menu以外既上网有见过可以4只猫既拉花添,想要求menu以外既图案唔太复杂应该都可以。
我就拣左松驰熊,因为好似无见过松驰熊既拉花,而且似既话会好CUTE。店员上枱时可以见到松驰熊非常动L,唔似其他cafe既拉花郁几下就会沉左落去,呢个系会回弹。
3D Chocuccino
松驰熊非常之似同可爱,好似望住你咁,完全唔舍得饮,而且细致地方系佢唔止得个头仲有个身,可以见到佢有后脚,姿势就好似趴系个朱古力上面望住你咁,而且系有上色既3D拉花,会系身、鼻、耳仔同眼分开上色,非常细心,呢样系其他cafe好难见到,要挑剔既可能系佢个颜色比起真既松驰熊浅色啲。而且要赞既系呢杯拉花就算摆到差唔多食哂主菜,佢都无完全塌哂落去,只系塌左小小。
至于朱古力饮落系比较普通既朱古力,朱古力唔算浓比较淡,所以都唔会太甜同太苦,不过醉翁之意不在朱古力,净系上面拉花既技术同功夫已经值回票价。
4️⃣ Ice Lemon Tea +💰0(👅: 7.5/10)
Ice Lemon Tea
饮落系一杯正常嘅冻柠茶,茶味足够,甜度正常,柠檬够酸,夏天就系要饮返啲冻野。
🌟
食物质素我觉得系正常cafe质数,价钱喺中上,周末去餐厅未到坐满哂,几适合两个人或者一班人喺度叫嘢食倾吓计,店员都唔会话赶时间赶人走,店员服务态度都唔错,上菜速度都几快。当然今次嘅重点就系佢嘅招牌3D拉花,持久力实在系我去过咁多间最强一间,久久都系屹立不倒,而且像真度非常高,如果好钟意打卡嘅人好值得黎,或者住附近嘅人都系一个几好嘅选择,留意如果太早或者太夜未必有3D拉花。嘢食方面如果唔系食午餐餐牌,黑松露野菌意粉、忌廉蟹肉意大利饭、白汁海鲜千层面、黑松露薯条、脆烧德国咸猪手都系人气之选。
👅味道: 8/10
🍴环境: 7/10
💰消费: $323 (服务费: 10%)