2017-12-23
天天气冻冻地 想食啲辣野暖下个胃 结果今日拣咗伤心酸辣粉作为我嘅开心饭堂 喋喋𩠌都挑战大辣 辣到个人兴烚烚 流晒汗 个头出晒烟晏昼四五点 人流唔算多 唔使等位 食伤心酸辣粉 汤底选择有4种 例如 麻酸辣汤底 酸菜汤底 猪骨汤底及泡椒汤底粉面同样有四种选择 例如红薯粉 晶丝薯粉+$10 米线及小宽面食材方面 款式众多 $8及$11选择 叫三个𩠌或以上 可送野饮酸菜汤底米线 配 大肠 肥牛 豆卜酸菜汤底非常醒胃又提神 酸菜好吃不会过咸 大肠配料最为惊喜 卤水味香 卤得入味猪骨汤底红薯粉 配 芝士豆腐 腩肉片 牛筋丸猪骨汤底火喉十足 汤底清澈腩肉片配料最为惊喜 炆得好林 脂肪位置入口即溶蒜泥白肉 大辣火红色嘅生蒜伴著厚度适中的白肉 滋味无穷辣椒油及生蒜嘅辣道真系唔讲得笑 超级辣 但系又好惹味 一块接一块 停不下来贡菜皮蛋 大辣金黄色嘅皮蛋 蛋黄位置最中心点依然是流心的 蛋香味及辣油香味充斥著整个口腔 齿颊留香贡菜清脆爽口配合皮蛋软熟香滑 口感层次丰富 互相辉映招牌肠头炸过嘅大肠外皮香脆 中间位置越咬越香 有种回弹嘅口感 伴着淮盐及孜然粉一齐食 又咸又香辣子鸡半只 大辣大量嘅辣椒 蒜头 花生
喋喋𩠌都挑战大辣 辣到个人兴烚烚 流晒汗 个头出晒烟
贡菜皮蛋 大辣
贡菜清脆爽口配合皮蛋软熟香滑 口感层次丰富 互相辉映
招牌肠头
辣子鸡半只 大辣
大量嘅辣椒 蒜头 花生 葱头 全部配料够晒惹味 香口 见到都觉得辣
鸡件炸得干身 带有鸡皮嘅位置特别好吃 咬落去脆脆的
食辣子鸡 重点不是吃鸡肉 鸡骨位置才是王道 炸到冇晒水分 非常香口 送啤酒一流
食咁多嘢两个人先至400蚊左右 抵到烂
大辣菜式每款需要加两元
想吃正宗又惹味嘅菜式 一定要嚟伤心酸辣粉 食得辣嘅朋友仔挑战下佢嘅大辣 辣到流晒汗 唔讲得笑