2023-07-16
拉面试伏⁉️早前乐富新开左呢间拉面店,特色系上面啲芽菜堆积如山,可以增到四倍,净食芽菜都饱🤣面量可选小盛 (150g) 中盛 (200g) 大盛 (300g) 特盛 (450g),小盛已经够食除咗汤面,拌面同沾面各有一款仲有自助关东煮🍢饭团🍙事前有做功课,睇吓拉面群组食评,推测多劣评嘅原因系水准参差,汤底唔得▶️ 蕃茄芫荽冷拌面 ($73)夏季限定☀️呢个卖相唔知系吸引定惊人,超多芫荽🌿另外仲有蕃茄粒、洋葱粒、蒜蓉、炸蒜片芫荽的确好重味,唔系芫荽控但觉得可以接受,唔臭蕃茄食落口感较生,尚算juicy蒜蓉带苦味,洋葱粒就辛口刺鼻🧅炸蒜片相对少所以唔突出全部最浓味嘅嘢集结于一碗面🤯绝对系味蕾大冲击‼️底部系店舖自己调配嘅蕃茄酱汁,食落清新🍅稀杰度刚好可以黏住面条呢款叉烧同汤面叉烧唔同,似手撕猪肉,肉质好腍而冇乜肥膏👍🏻可惜调味太重,非常之咸,肾亏的感觉🫣拉面使用自家制太面,即系粗面,因为加入咗全粒粉所以啡啡哋色个人觉得系非常出色嘅拉面面质🫶🏻够烟韧有咬口,偏硬但好啱我口味加上呢个系冷面,夏天食就最啱整体呢碗冷拌面有惊喜,唔伏!重口味人士更加要试~(食完成口臭晒,又茜又蒜,不建议初次约会食🤣)插曲:
除咗汤面,拌面同沾面各有一款
仲有自助关东煮🍢饭团🍙
▶️ 蕃茄芫荽冷拌面 ($73)
夏季限定☀️
呢个卖相唔知系吸引定惊人,超多芫荽🌿
另外仲有蕃茄粒、洋葱粒、蒜蓉、炸蒜片
芫荽的确好重味,唔系芫荽控但觉得可以接受,唔臭
蕃茄食落口感较生,尚算juicy
蒜蓉带苦味,洋葱粒就辛口刺鼻🧅
炸蒜片相对少所以唔突出
全部最浓味嘅嘢集结于一碗面🤯绝对系味蕾大冲击‼️
拉面使用自家制太面,即系粗面,因为加入咗全粒粉所以啡啡哋色
加上呢个系冷面,夏天食就最啱
整体呢碗冷拌面有惊喜,唔伏!
重口味人士更加要试~
(食完成口臭晒,又茜又蒜,不建议初次约会食🤣)
插曲:本身冷拌面唔包芽菜,我想试芽菜所以另叫,点知店员俾咗一大碗我🙈芽菜好新鲜爽口,去晒根,处理得唔错,味道清淡,可以中和特浓味嘅冷拌面
▶️ 半熟玉子拉面 ($63)
汤底系8小时熬制嘅猪骨汤
酱油浓淡、油浓郁度、蒜蓉份量都可以自选
面头有两片帝王自慢自家制半肥瘦叉烧同一粒半熟蛋🐷
半熟蛋未做到好晶莹剔透,正常发挥
朋友话碗面中规中矩,味道偏浓但钟意佢个面质够弹牙粗身🍜
小妹第一次食二郎系拉面,体验唔错
虽然唔系食汤面,未必品尝到二郎系拉面独有嘅浓厚背脂猪骨汤,但超级钟意呢间嘅拉面面质😍
好耐冇食过啲咁好味嘅拉面面质
服务ok,虽然侍应会黑口黑面,但因为真系好忙,作为香港人会理解
环境还可以,枱与枱之间有啲近,但感觉唔算好挤迫
性价比甚高,最平$59就食到一碗拉面啦!(餐厅有低消,每人$59,免服务费)
见啲人叫特盛,巨型到好似大胃王挑战咁😂好多人都食唔晒要打包
唯一要排队等位,胜在拉面店轮转快,等大概20分钟左右就可以落单入座
上菜等大概10分钟左右,可以接受,卖相摆盘唔求其,几打卡able
呢次伏食失败,反而揾到间好嘢👍🏻推介俾大家试试!