2020-09-08 139 浏览
上星期六原本打算去荃湾嘅Green Common食晏,因为太多人等位,所以最终去咗悠蔬食。前菜&汤品 南瓜粟米雪耳桃胶忌廉浓汤 配脆法包 青木瓜甘笋花生雪耳汤 配孜然薯仔藜麦沙律自选主食 蒲烧玉子淮山蓉素鳗鱼 配日本珍珠米 ($98)第2次叫呢个饭黎食,素鳗鱼一如以往咁好食,味道甜甜哋,但今次𠮶饭嘅底部比较湿,好彩珍珠米仍然可以保持口感,唔唔会好烂。 大啡菇野菜炒乌冬 配杂锦天妇罗 ($98)起初我以为天妇罗同炒乌冬会好似餐牌上嘅图一样,系分开上,点知原来系直接铺系面头,卖相即时扣咗分。天妇罗份量好少,得2件,分别系南瓜同茄子。炒乌冬嘅味道好似干烧伊面。自选饮品 柠檬蜂蜜 (热) 韩风芦荟柚子蜜 (热)加配甜品宇治抹茶之旅 (+ $30)上次黎食唔到(因为当时餐牌上写住尖沙咀店限定),今次终于可以系荃湾店食到。碗入面有抹茶蕨饼、黄豆粉蕨饼、抹茶寒天、白玉丸子同士多啤梨粒,旁边有黑糖浆调味,加咗黑糖浆后好味好多,有黑糖味之余,又唔会盖住原本嘅抹茶味。

前菜&汤品
[A] 南瓜粟米雪耳桃胶忌廉浓汤 配脆法包

青木瓜甘笋花生雪耳汤 配孜然薯仔藜麦沙律

自选主食
[E] 蒲烧玉子淮山蓉素鳗鱼 配日本珍珠米 ($98)

[F] 大啡菇野菜炒乌冬 配杂锦天妇罗 ($98)

自选饮品
[D] 柠檬蜂蜜 (热)

[E] 韩风芦荟柚子蜜 (热)

蒲烧玉子淮山蓉素鳗鱼 配日本珍珠米、 大啡菇野菜炒乌冬 配杂锦天妇罗

加配甜品
[D]宇治抹茶之旅 (+ $30)

宇治抹茶之旅

2020-09-05