2019-10-11
今日系深水埗食完饭之后,朋友提议去食个糖水😛我哋就即系睇下附近有咩糖水系之前未食过可以去试下~最后我哋就拣咗深深甜品😋餐牌嘅选择都算多,两位朋友就拣咗一啲比较特别嘅糖水 - 冰茶龙珠同叁元豆花😙而我就拣咗腐竹马蹄清心丸加芋圆地瓜圆🥰冰茶龙珠包括咗有卜卜红豆龙珠、蜂蜜绿茶冻、怀旧冰菠萝同芋圆地瓜圆~个卜卜红豆龙珠都几特别是同好味,其实佢系红豆爆珠嚟😜咬开层皮就会食到甜甜哋嘅红豆😍叁元豆花就包括豆腐花、芋圆地瓜圆、黑糖珍珠、紫薯西米,另外可以再加配香草雪糕、爱玉、红豆或者芒果~呢个我就无试过,不过朋友嘅feedback都ok🙈至于我嗌嘅腐竹马蹄清心丸真系好推介俾大家试下🙌🏼甜度适中,有好多马蹄粒,而且啲清心丸仲够哂大粒,非常烟韧🤩腐竹亦都唔会煲到溶溶烂烂咁👍🏼加配嘅芋圆地瓜圆都非常好食🤤有咬口,芋圆同蕃薯味都非常香浓🥰芋圆控必试!虽然深水埗长沙湾一带有唔少嘅甜品店,但系呢间舖都几受欢迎,keep住有人嚟堂食/嗌外卖👀