前几天,我同朋友收工一齐去左到荃湾泰国餐厅--摩登堂用餐。呢间餐厅的装修非常用心,采用了大量木质元素,营造出一种自然舒适嘅氛围。座位宽敞,适合大小聚会。🔶郎萨招火山骨🌶️一睇个餐牌就比火山骨幅图吸引,大大条骨摆成火山形状,非常吸晴👀 有青葱、大蒜、辣椒等佐料调配嘅酱汁,酸酸地微辣,排骨吸收晒汤汁嘅酱香,肉质软嫩多汁,喺一道非常开胃嘅菜式!🔶 虾头油大虾炒金边粉金边粉炒得够干身,质感带点弹牙,酸酸甜甜,加上多种配料如香菜同鲜虾等一起炒,虾肉饱满可口,仲有蛋丝豆干搭配,口感丰富。旁边有青柠及花生碎伴碟,可按个人喜好自行加上。🔶生椰杨枝金露杨枝甘露配搭上椰奶,口感更香滑,甜而不腻,清新宜人。🔶班兰生椰冰凉爽口的椰奶完美地中和了泰菜的辣度,带上淡淡的斑斓香味,最抵仲有一层斑斓味嘅忌廉,超级邪恶😋🔶 泰式糖水锅(紫薯X3.6牛乳)呢个糖水超级打卡able,一上枱干冰嘅效果喷出阵阵仙气,好似火锅一样,汤底有三种选择,今次我哋拣咗紫薯加3.6牛乳,紫薯味香浓,奶味十足,唔会太甜,配料亦超级多,有时令鲜果、仙草、椰果、西米、芋圆、珍珠、白玉丸子、紫米,两个人食真系超级饱,建议三至四个人食都得。

🔶郎萨招火山骨🌶️

🔶 虾头油大虾炒金边粉

🔶生椰杨枝金露
杨枝甘露配搭上椰奶,口感更香滑,甜而不腻,清新宜人。

🔶班兰生椰

🔶 泰式糖水锅(紫薯X3.6牛乳)