2011-04-04
唔知几时开始, 隐世, hidden gem呢啲term开始被记者滥用, 饮食报导十篇终有一两篇讲隐世, 渐渐啲无知嘅读者就觉得hidden同gem系挂勾嘅.呢间就系好例子, 事关石塘嘴平时冇咩事系唔会有人去, 经流水作业嘅记者们未试真就又隐佢个世一番, 吸引左唔少龙友, 排队党去食.但其实有几多个食得清楚? 以为一味远, 一味要排就好, 呢啲就系导致港人抢盐, 比人耻笑嘅mentality.讲返碗面, 你自居三星, 我比你. 但系满分系五粒星啰! 努力啲啦!小插曲: 开头小朋友妈咪见佢落左葱同佢话唔要, 咁整面哥哥仔就用手执返啲葱出嚟, 但有戴胶手套嘅, 咁冇乜嘢啦.. 点知到我埋单时, 佢都系用只戴左手套嘅手收同找钱比我. 好彩个阿妈见佢唔倒.... 咁, 佢戴嚟做咩呢?!p.s 另一句被滥用嘅, 系"人情味". 大佬, 打冷颤呀喂!因有事要连续入石塘咀两日, 第一日东主有喜, 唯有第二日先试啦见佢个牌有棺材扳食, 但系一心食牛面, 都系跟返brief先小朋友放学肚仔饿好耐冇见人用木筷, 本身自己好喜欢用, 因够轻身, 个grip又好, 但出边就惊啲, 好在呢度够干都算几清洁红烧牛
p.s 另一句被滥用嘅, 系"人情味". 大佬, 打冷颤呀喂! 因有事要连续入石塘咀两日, 第一日东主有喜, 唯有第二日先试啦 见佢个牌有棺材扳食, 但系一心食牛面, 都系跟返brief先 小朋友放学肚仔饿 好耐冇见人用木筷, 本身自己好喜欢用, 因够轻身, 个grip又好, 但出边就惊啲, 好在呢度够干 都算几清洁 红烧牛肉面, 期待已久 (约廿分钟), 出场. 点解冇乜红烧汁嘅香味嘅? 我冇鼻塞呀. 讲个汤先, 够咸, 味浓, 但寡, 肉味未够, 同埋唔知佢落左啲咩香料, 一路饮一路涸喉, 觉得个汤都几燥咁.
至于旧牛, 系牛展嚟, 炆得好谂, 唔使点咬, 但几就淡同埋味道好单薄.
仲有个京葱, 切幼啲好㖞, 咁大块好韧 面, 只可以话冇弹性.
其实点讲呢, 呢碗嘢唔系难食, 但又唔系好, 食到一半想放弃, 又有啲唔开心, 因为比佢队饱左.
如果唔系有事入去而特登去食, 我会好嬲自己咁啰