2015-12-04 1455 浏览
在楼上店揾到一间好有家既感觉既日式料理,入到去环境十分舒适,好似彷佛处身日本当地人既家中进食。一开始当然试下D刺生先,佢有好多选择既,咁我个套餐入面就可以选择5款,当中有北海道带子、油甘鱼、剑鱼、海胆同埋北寄贝,刺生都几新鲜,食落去都好有口感,唔会食落去散哂咁,味道方面都好鲜甜,唔会有腥味。之后叫有个牛肉煲,牛既份量几乎系全个煲咁多,肉质似肥牛,但又唔系好似肥牛咁煮耐左会韧,口感十分嫩滑,入面仲有豆腐同窝蛋,配埋牛肉食更加嫩滑,加上汤底系似寿喜烧既汤,甜甜地,十分可口。烧物方面,有呢个烧牛肉,同上面个个牛肉唔用既系佢用一D较实既部位去做呢个烧物。佢烧到大约5-6成熟,外面只系加左黑椒去做一个调味,完全食得出牛既鲜味,黑椒又能够更带出牛既味道,咬落去又十分有口感,5成熟刚刚好,唔会破坏左肉既质感。最后,一个貌似好普遍既炒拉面,佢用左小丸子用既木耳一齐炒,好香口,又似食紧炒面同时又似食紧小丸子一样,最重要既系佢既材料好一般,但炒出黎好似食紧日本当地食紧少拉面,令我当时紧加怀疑我系咪身处日本。总括而言,环境十分舒适好有家既感觉,食品款式多,各式各样都有,最紧要系价钱都好合理。