2024-11-23
今日好开心,放工后同朋友去中环chill 下叹住食 亦都叫好饮嘅Cocktail当日嘅餐厅 fusion菜嘅选择好多主要系日式配西式 但质素绝对不比任何日本餐厅差环境方面 超阔落 而且干净 没有压迫感 其实好适合一班朋友聚餐 饮吓嘢先点了两杯cosmopolitanAOAO SangriaSangria正好岩晒我朋友首先有个 牛蒡渍 蒜头 醒醒胃然后就到stater 蕃茄沙律PICKLED TOMATO SALADwith Tomato Consommé Cream个蕃茄超juicy 再加上 cream cheese 酸甜啊打开咗序幕😍油甘鱼刺身HAMACHIYellowtail, Salted Egg Yolk, Bitter Melon, Pumpkin Purée油甘鱼本身好新鲜 再加上一啲柠檬汁 完全唔会觉得腥 开胃焦糖南瓜CARAMELIZ ED PUMPKIN焦糖南瓜 每一份都系新鲜做 摆咗焦糖系上面,然之后外面烤到脆所以当你食落去 先食到焦糖嘅脆 这份前盘 与刚刚起油甘鱼一冷一热连前菜都很有心思蟹肉乌冬HAIRY CRAB BUTTER UDONShiraga Negi,
叹住食 亦都叫好饮嘅Cocktail
油甘鱼本身好新鲜 再加上一啲柠檬汁
完全唔会觉得腥 开胃
焦糖南瓜CARAMELIZ ED PUMPKIN
焦糖南瓜 每一份都系新鲜做
摆咗焦糖系上面,然之后外面烤到脆
所以当你食落去 先食到焦糖嘅脆
这份前盘 与刚刚起油甘鱼一冷一热
连前菜都很有心思
蟹肉乌冬
HAIRY CRAB BUTTER UDON
Shiraga Negi, Sesame, Egg Yolk
乌冬很多蟹肉 基本上每一口都可以食到蟹肉
酱汁方面 而且我觉得有啲似西式做法,但系就
食落很新鲜,又唔会觉得咸
炸豚肉
TONKATSU
Iberico Pork Collar with Plum Yoghurt Sauce
这个炸豚肉 应该绝不简单
首先佢哋系黑毛猪 炸完之后仍好有肉味
而且完全不会觉得干
当你沾特色酱 就更加多重口感
最后两份甜品
芝士蛋糕,日本大福 两份都好好味